Úterý, 23. dubna 2024

Neziskovky mohou získat 31 milionů: rozhoduje kvalita

Neziskovky mohou získat 31 milionů: rozhoduje kvalita

Od pondělí 19. září mohou neziskové organizace působící v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji žádat o finanční podporu ve 2. výzvě Blokového grantu, který administruje Nadace Partnerství. Prostředky z Blokového grantu jsou určeny na oblasti sociálních služeb a životního prostředí. Maximální výše jednoho grantu je 4 625 000 korun, uzávěrka podávání žádostí o grant je 16. listopadu 2011.
"Žádost o podporu v Blokovém grantu mohou podat občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církve, nadace a nadační fondy. Maximální výše jednoho grantu je 4 625 000 korun, celkem rozdělíme ve druhé výzvě přes 31 milionů korun," uvádí manažer Blokového grantu František Brückner z Nadace Partnerství. "Finanční prostředky přitom nebudeme rozdělovat rovnoměrně do jednotlivých regionů, při výběru žádostí bude totiž rozhodující pouze kvalita předkládaných žádostí," dodává Brückner.
Nadace Partnerství rozdělí v Blokovém grantu ve třech výzvách celkem 84,5 milionů korun, v 1. výzvě už nadace rozdělila 35 milionů korun. Zájem neziskových organizací o podporu v Blokovém grantu je vysoký - v 1. výzvě obdržela Nadace Partnerství 107 žádostí, ze kterých bylo 26 úspěšných.
Blokový grant je určený neziskovým organizacím, které působí v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji. Není nutné, aby v těchto krajích měly své oficiální sídlo. Neziskové organizace mohou ve druhé výzvě žádat především o podporu na své sociální a environmentální projekty. "Kromě toho ale mohou žádat i na posílení kapacit organizace. Například na prostorové a materiálové vybavení, vytváření strategického plánu, posílení marketingového a projektového řízení, zvýšení kvalifikace pracovníků nebo na podporu publicity poskytovaných služeb," doplňuje Brückner.
Jak probíhá hodnocení žádostí?
Hodnocení přijatých žádostí probíhá tříkolově - nejdříve budou žádosti posouzeny z hlediska splnění formálních náležitostí a oprávněnosti, pak jsou předány k hodnocení kvality nezávislým hodnotitelům a poté pětičlenné odborné hodnoticí komisi. Definitivně schvaluje podpořené projekty správní rada Nadace Partnerství. Pro environmentální i sociální oblast jsou hodnotitelé i členové komise odlišní. Seznam podpořených žádostí ve 2. výzvě Blokového grantu oznámí Nadace Partnerství v únoru 2012.
Kontakt: František Brückner, e-mail: frantisek.bruckner@nap.cz, tel: 515 903 115

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů