Pátek, 19. dubna 2024

Brusel kritizuje využívání zdrojů v EU, není prý udržitelné

Brusel kritizuje využívání zdrojů v EU, není prý udržitelné

Evropská komise dnes kritizovala to, jak se v Evropské unii nakládá s přírodními zdroji. Klíčové zdroje, jako jsou suroviny či voda, se podle ní využívají k hospodářskému růstu, jako kdyby šlo o zdroje nevyčerpatelné. To je podle komise nezbytné změnit, neboť takový přístup není z dlouhodobého pohledu udržitelný.

Poptávka po jídle, krmivech a vlákninách stoupne v souvislosti s nárůstem počtu obyvatel do roku 2050 o 70 procent. Ovšem 60 procent hlavních světových ekosystémů, které pomáhají tyto zdroje vytvářet, jsou už poničeny nebo jsou využívány trvale neudržitelným způsobem, uvedla pro příklad komise.

Komise se tak chce zaměřit na zlepšení využívání zdrojů například v potravinářství, stavebnictví a dopravě. To jsou tři odvětví, na která podle ní připadá největší podíl dopadů na životní prostředí, celkem až čtyři pětiny.

"Použité nástroje budou zahrnovat legislativu, tržní nástroje, přesměrování nástrojů financování a podporu udržitelné výroby a udržitelné spotřeby," uvedla komise. Konkrétní cíle a ukazatele budou vypracovány do dvou let.

"Odvětví průmyslu a odvětví životního prostředí musí spolupracovat, v dlouhodobém horizontu jsou naše zájmy stejné," řekl eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů