Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Amerika se mění. Nejpopulárnější zámořská automobilová série Nascar bude od roku 2011 ekologická. Automobily budou na okruzích jezdit na biopalivo vyrobené z patnáctiprocentního ethanolu. Základní surovinou pro jeho výrobu jsou kukuřice vypěstované americkými farmáři. "Chceme ukázat, že šetrné palivo obstojí i v našem extrémním prostředí," řekl Mike Lynch z Nascaru.

Celkem čtrnáct zaměstnanců Národního parku Šumava dostalo výpověď pro nadbytečnost. Oficiálním důvodem je nařízení ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) o úsporách nákladů, v jehož rámci by mělo park opustit do tří let 30 procent ze současných 300 pracovníků. Propuštění zaměstnanci a ekologové ale hovoří o snaze ředitele parku Jana Stráského zbavit se lidí, kteří nezastávají jeho názory na ochranu přírody a nesouhlasí s některými developerskými a stavebními projekty na Šumavě.

Historickou budovu Národního muzea včera opustil čtyřmetrový model mamuta, který se v roce 2006 stal součástí výstavy Lovci mamutů a poté jedním z nejznámějších zdejších exponátů. Model o váze 400 kilogramů byl rozmontován a převezen do depozitáře v Horních Počernicích, protože historickou budovu čeká rekonstrukce. Nové expozice budou přístupné po opravě Národního muzea od roku 2016.

769 vystavovatelů
Tolika vystavovatelům dnes otevře na výstavišti v Praze-Letňanech brány stavební veletrh For Arch 2011. To je podle pořadatelské společnosti ABF o pět procent vystavovatelů méně než loni. Stěžejní téma veletrhu budou nízkoenergetické stavby. For Arch poběží na výstavišti v Praze-Letňanech od 21. do 25. září. Souběžně s hlavní přehlídkou se uskuteční také veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky For Therm, veletrh stavění ze dřeva For Wood a veletrh elektrotechniky, osvětlovací techniky a zabezpečovacích systémů For Elektro.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů