Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ropa v Mexickém zálivu se nerozkládá tak rychle, jak se čekalo. Více než rok po ekologické havárii v Mexickém zálivu se vyplavují na americké pobřeží chuchvalce dehtu. Analýza ukázala, že se složením neliší od dehtu, který se vyplavoval na pobřeží loni bezprostředně po havárii. Vědci přitom předpokládali, že pozůstatky ropné skvrny se budou v moři rozpadat i kvůli obrovskému množství chemických látek určených k rozkladu ropy, které tehdy záchranáři do vody napumpovali.

Návrh na zvýšení poplatku za komunální odpad až o sto procent, maximálně na 1000 korun ročně, včera podpořila sněmovna. Předkladatelé z řad poslanců TOP 09 a Starostů poukazují na to, že částka devět let nerostla. O její výši se ale bude ještě debatovat.

Síť značených stezek pro jezdce na koních, dlouhá 864 kilometrů, vznikla na Vysočině. Stezky procházejí celým krajem převážně po lesních a polních cestách a navazují na hipotrasy v okolních regionech. Turistům v sedle bude u stezek na Vysočině poskytovat zázemí 150 stanic, v nichž se dá najít i ubytování a ustájení pro koně. Vybudování sítě hipotras dotuje Evropská unie. Celý projekt trval bezmála dva roky a stál 2,8 milionu korun. Vyznavačů rekreačního jezdectví v kraji přibývá. K vyznačování cest pro koně se používají čtvercové značky s barevným kolečkem uprostřed, umisťují se do výše očí jezdce na koni.

Kingspan opět v plusu. Královéhradecký výrobce stavebních izolačních panelů Kingspan loni zvýšil tržby o 17 procent na 1,86 miliardy korun. Firma se k růstu vrátila po předloňském poklesu způsobeném ekonomickou krizí. Hospodaření podniku loni skončilo ziskem 34 milionů korun po předchozí ztrátě 16 milionů korun.

Biomasa z Lesů ČR. Státní podnik Lesy ČR vyhlásil soutěž na prodej zbytků po těžbě dřeva, které se využívají jako obnovitelný zdroj energie. Vítězové získají kontrakt do konce roku 2020. Soutěž je rozdělena podle obhospodařovaných oblastí do osmi částí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů