Pátek, 19. dubna 2024

Designblok

Svátek designérů obsadí šedesát pražských míst. Festival zaměstnal i Hnutí Duha a spojí město s přírodou.

Designblok

Do jaké míry lze sloučit město s přírodou? Třináctý ročník festivalu Designblok má za téma ekologii. Přehlídka složená z 220 prezentací nábytkových, módních a doplňkových značek, které dávají důraz na kvalitní design, začíná zítra zhruba na šedesáti místech Prahy a potrvá do neděle.

V hlavním městě se představí také několik designérských celebrit v čele s britským duem Barber Osgerby. Vůbec poprvé Designblok nabídne i Dreft Fashion Week, který by měl splňovat mezinárodní standard módních festivalů.

Na svátek designu se přichystaly rovněž výstavní instituce a školy, které se postaraly o doprovodný program.

Nelekejte se rozměrů

Festival, který loni navštívilo osmatřicet tisíc diváků, má letos dvě superstudia. Loňskou budovu bývalých Elektrických závodů v Holešovicích vystřídá kancelářská budova Futurama v Karlíně, kde na ploše sedm a půl tisíce metrů čtverečních bude vystaven především interiérový design.

Druhé superstudio bude sídlit ve Šporkovském paláci v Hybernské ulici, který pro expozici módy či šperku zapůjčily České dráhy. Rovněž tady budou k dispozici rozsáhlé prostory, více než šest tisíc metrů čtverečních.

"Nelekejte se těch rozměrů. Také letos jsme přísně vybírali, koho do superstudií pustíme. Je ale dobře, že výrobců, kteří spolupracují s dobrými designéry, přibývá," říká za organizátory Jiří Macek.

Neaktivistická ekologie

Šporkovský palác bude také adresou ekologicky zaměřené výstavy Velký atlas světa, jejíž koncepce vychází z dokumentů Organizace spojených národů a na které pořadatelé spolupracovali s Hnutím Duha.

Nejde však o aktivistickou přehlídku. "Nebudou tam žádné nápisy 'šetřete vodu' nebo 'nejezděte autem'. Téma bude přítomné čistě filozoficky," říká ředitelka Designbloku Jana Zielinski a dává příklad jednoho exponátu: Váza váz Maxima Velčovského, kterou tvoří otisky dekorů starých nádob na květiny.

"To, co vymýšlíme, je možné jen díky zkušenostem generací před námi. My v podstatě neděláme nic jiného, než že opakujeme tu samou věc v jiném kontextu. V kontextu technologie, doby, místa," představil Velčovský svou práci před dvěma lety pro magazín Design guide.

Ekologie v designu tedy může mít podobu zodpovědnosti vůči výrobkům předchozích generací.

Ještě létají ekonomickou třídou

Téma ekologie však nebude ve skutečnosti na Designbloku nijak výrazně přítomné. Každý z devadesáti vybraných obchodů s designem či módou, podobně jako stejný počet designérských studií a škol chtějí předvést především něco ze svých nejnovějších prací.

Například Vitra má plné ruce práce s programem svých hostů, zmiňovaným londýnským studiem Barber Osgerby, které navrhlo například pochodeň pro zahájení olympijských her příští rok v Londýně.

"Nevím, jestli přivezou prototyp pochodně, ale určitě představí svou novou židli Tip Ton," říká Jiří Zavadil z Vitry.

Podle něj se stále slavnější designéry podařilo do Prahy přivést na poslední chvíli, než budou příliš slavní, a tedy i drazí. "Zatím ještě lítají ekonomickou třídou," glosuje Zavadil. Duo Barber Osgerby se veřejnosti představí ve středu večer během přednášky na Nové scéně Národního divadla.

Umění z tkaniček od bot

Týdenní přehlídku přesáhnou doprovodné akce, například výstava Sheily Hicks, americké textilní umělkyně, která se představí v Uměleckoprůmyslovém museu. Sheila Hicks vytváří často monumentální výzdobu interiérů, ve svých pracích se soustředí na možnosti, které jí dává specifická kvalita materiálu, ať už jde o len, vlnu, ocelový drát, gumové pásky, nebo tkaničky do bot.

V DOX se speciální výstavou Luxury Dwelling na pomezí instalace, designu a umění představuje ateliér Jiřího Pelcla. Přesahová je i přehlídka, kterou přichystalo České centrum Praha ve své výstavní síni v Rytířské ulici. Má název Nic nebude jako dřív - Japonský design v Praze. Trojice autorů, Yusuke Nakamura, Ayako Tagaki a Jiří Votruba, vystavuje nejen design, ale rovněž malbu a komiks.

Podrobnosti o programu na www.designblok.cz.

Fotogalerie na www.life.ihned.cz

AUTOR: Magdalena Čechlovská
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů