Čtvrtek, 28. března 2024

Pohřební služba na Floridě nabízí ekologické kremace

Pohřební služba na Floridě nabízí ekologické kremace

Novou alternativu k tradičním pohřbům a kremacím nabízí floridská pohřební služba. Její chemický proces likvidace mrtvých těl je údajně šetrnější k životnímu prostředí, napsala dnes agentura Reuters.

Tento měsíc se Anderson-McQueen Funeral Home ve floridském městě St. Petersburg stal první pohřební službou na světě nabízející komerční "biokremaci", která využívá chemickou reakci namísto spalování těl. Tento proces zahrnuje stlačenou vodu, potaš a elektrické teplo, aby vznikla urychlená chemická reakce podobná té, která - byť mnohem pomaleji - probíhá přirozeně po pohřbu těla do země.

"Dosahujeme během několika hodin toho, co příroda dokáže za měsíce nebo roky," řekl ve Skotsku narozený biochemik Sandy Sullivan, který novou techniku vyvinul a pomáhá floridské pohřební službě s jejím používáním.
Při nové metodě je tělo umístěno do kovového přístroje zvaného Resomator, který se podobá velké pračce, a kde je posléze ponořeno do chemické lázně. Celý proces biokremace trvá zhruba tři až čtyři hodiny, tedy o něco déle než tradiční kremace. Ale stejně jako při ní nakonec zbudou kůstky a popel, které v urně dostanou pozůstalí.

Roztok použitý k rozkladu těla je pak vypuštěn do odpadu. "Vypouštěný roztok je sterilní, není v něm žádná DNA, protože tento proces rozbije tělo na základní aminokyseliny," vysvětlil agentuře Reuters ředitel pohřební služby John McQueen. "To, co míří do odpadního systému, je pravděpodobně čistší než většina věcí, které odtékají z domácností nebo z nemocnic nebo z domů s pečovatelskou službou či z dalších míst," dodal McQueen.

Steve Schaal, šéf společnosti Matthews Cremation, která distribuuje Resomatory v USA, uvedl, že podle průzkumů trhu dávají lidé přednost kremacím před tradičními pohřby. Nový proces podle něj osloví ty, kdo mají zájem o ochranu životního prostředí. Provoz Resomatoru vyžaduje menší množství energie než tradiční metody kremace a snižuje o 75 procent uhlíkové emise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů