Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Politici a někdejší vládní úředníci za sebou nemají nejlepší týden. Policie byla naopak ve vztahu k české politice nebývale aktivní. Navrhla obžalovat Martina Knetiga, bývalého poradce ministra životního prostředí Pavla Drobila, pro podezření z nepřímého úplatkářství. Toho se měl dopustit při zadávání veřejných zakázek na Státním fondu životního prostředí. Také exministrovi Drobilovi hrozí trestní stíhání. To však závisí na výsledku prověrky Nejvyššího státního zastupitelství.

Bankéři na Wall Street už téměř měsíc nemají "klid na práci". Místo aby se protesty odpůrců kapitalismu a současného finančnictví, které začaly nenápadnou demonstrací 17. září, uklidnily, naopak se na ně nabalují další a další lidé. Naposledy se k demonstrantům přidaly některé odborové skupiny, což dodalo akci větší řád a organizovanost. A proti čemu lidé protestují? Paleta témat je opravdu pestrá - od neúnosné výše hypoték přes hamižnost bankéřů, zachraňování bank státem až po globální oteplování nebo týrání zvířat. Své téma si najde každý. I proto se nespokojení Američané inspirují i v dalších městech - naposledy v San Francisku. Na akcích se začínají přiživovat i někteří chápavě přikyvující politici.

Největší americká automobilka General Motors bude vyrábět verzi malého vozu Chevrolet Spark s plně elektrickým pohonem. Oznámila to dnes firma, která tak chce konkurovat elektromobilu Leaf japonské společnosti Nissan.
"Chevrolet bude vyrábět plně elektrickou verzi miniautomobilu Spark pro vybrané trhy v USA i v zahraničí," uvedla automobilka. Dodala, že elektromobil Spark vstoupí na trh v roce 2013.
Poptávku po elektromobilech ve Spojených státech zatím brzdí nedostatečně pestrá nabídka, slabá infrastruktura pro dobíjení těchto vozů a nízká cena benzinu ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi, upozornila agentura Reuters.
Benzínová verze automobilu Spark se nyní prodává pouze v Číně, Indii a Jižní Koreji. V příštím roce by se však měla objevit rovněž ve Spojených státech a na dalších trzích.
Benzínová verze se vyrábí v Jižní Koreji. O místu výroby plánované elektrické verze firma zatím neposkytla informace.

Hledám technologii nebo licenci - Solární textilie
PopisRequest for a solar textile - ref: 10 FR 32j2 3I3F.
Francouzská společnost hledá partnera z oblasti průmyslu, nebo akademické sféry, který je schopen poskytnout textilii obsahující průžný a skládací fotovoltaický panel. Výrobky aktuálně dostupné na trhu mohou být rolovány, avšak ne skládány tak často, jak společnost chce. Textilie by měla poskytovat naprostou energetickou nezávislost. V závislosti na zájmu o nabízenou technologii mohou být zkoumány různé druhy smluvní spolupráce.
Obory Energie, obnovitelné zdroje | Materiály, plasty, textil

Hledám technologii nebo licenci - Partneři pro vývoj elektřinou poháněné osobní lodi s nízkou výškou a nízkým hydrodynamickým odporem.
PopisPartners sought for co-development of an electric-driven river passenger boat with low height and low hydrodynamic resistance - ref: 11 FR 36L3 3LVW.
Francouzská společnost specializující se na koncepční návrhy/konstrukci osobních lodí s nulovými emisemi hledá odborné schopnosti k vývoji nového typu elektřinou poháněné osobní lodi s nízkou výškou. Loď bude speciálně navržená pro plavbu pod nízkými mosty městské říční sítě. Měla by vyhovovat specifickým předpisům a ekologickým a bezpečnostním požadavkům cílové země. Společnost hledá partnery, kteří se budou spolupodílet na specifikaci nové lodi.

www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů