Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dovoz elektromobilů - Společnost Gefco Benelux bude dovážet do roku 2015 pro francouzského výrobce automobilů PSA Peugeot Citroen skoro 100 tis. elektromobilů přes přístav Zeebrügge. Jen v letošním roce očekává Gefco od 100% dceřiné společnosti výrobce 10 tis. elektromobilů pro celý evropský trh. Od roku 2010 se v tomto přístavu vykládají elektromobily Peugeot Ion a Citroen C-Zéro, vyráběné v Japonsku. Autologistik zajišťuje celní odbavení a kontroluje veškerá nová vozidla ohledně možných poškození. Kvůli technickým vlastnostem elektromobilů vyvinulo Gefco speciální know-how. Například je třeba zamezit, aby se trakční baterie během dopravy vybily. Proto se jejich stav kontroluje po vykládce z lodí, jakož i jednou za měsíc v průběhu skladování a znovu při výdeji.

CMA CGM investuje do ekologičtějších kontejnerů - Rejdařská skupina CMA CGM pořizuje 18 tis. eko-kontejnerů s bambusovou podlahou. Tím stoupne jejich počet na skoro 140 tis. TEU a bude představovat přes 10 % z celkového kontejnerového parku. V současnosti se také zkoušejí kontejnery s podlahami z umělých pryskyřic. Rejdařství rovněž disponuje 4500 kontejnery z lehké oceli, které šetří 500 kg vlastní hmotnosti, ale neznamenají zhoršení kvality.

Hamburk poskytuje rabaty lodím s nízkými emisemi - Pokud rejdařství v dopravě s Hamburkem nasazují lodě, které vylučují srovnatelně méně emisí, znečišťujících vzduch, jsou od 1. července honorovány rabatem z přístavních poplatků. Částka může obnášet až 10 %. Měřicím základem je ESI - Environmental Ship Index, podle něhož se budou do budoucna celosvětově posuzovat a hodnotit různá ekologická kritéria.

PSA Peugeot Citroën a GE podepsaly nevýhradní smlouvu o spolupráci v oblasti rozvoje inovativních řešení pro elektromobilitu.
Budou spolupracovat při zakládání zákaznického centra EV Customer Experience Centre ve Francii, které bude propagovat elektromobilitu a demonstrovat technologické, obchodní a ekonomické výzvy s ní spojené.
Industrial Solutions, jedna z divizí GE Energy, dodá infrastrukturu pro realizaci těchto projektů, včetně dobíjecích stanic. Obě společnosti navíc předloží zákazníkům společnou obchodní nabídku zahrnující elektromobily a odpovídající dobíjecí infrastrukturu.

Klára Králíčková, Daniel Bird a Jaroslav Mrázek vytvořili virální video Uncoal Friend, které bylo nasazené současně s filmem Sociální síť. Facebook kritizuje za jeho neekologickou politiku a zároveň spoléhá na jeho vliv. Hlas videu propůjčil syn Daniela Birda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů