Čtvrtek, 28. března 2024

VÝDAJE NA OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ V ROCE 2010

VÝDAJE NA OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ V ROCE 2010

Český statistický úřad, který je hlavním partnerem CENIA při práci na Statistické ročence životního prostředí ČR, minulý týden uspořádal tiskovou konferenci.

Dvě pětiny veškerých investic do životního prostředí v roce 2010 mířily do nakládání s odpadními vodami. Celkem to bylo více než 9 miliard korun. Čištění odpadních vod se tak vloni dostalo z hlediska dlouhodobého financování na první příčku mezi tzv. ekologickými investicemi.

Celkem bylo vydáno na investice na ochranu životního prostředí (OŽP) 22,6 miliard Kč. Oproti roku 2009, kdy tyto výdaje dosáhly 23,5 miliard korun, se jedná o mírný pokles, a to o 3,6 %. Z dlouhodobého pohledu nejde o žádnou výjimku. "V roce 1990 byl podíl investic na ochranu životního prostředí na HDP 1,1 %, v roce 2010 jsme na úrovni 0,6 % HDP," uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Opatrnější v investování se stal podnikový sektor. Naopak vládní sektor zvýšil investice do OŽP o více než polovinu. "Tento nárůst byl s největší pravděpodobností způsoben povinností obcí s více než dvěma tisíci obyvateli napojit veřejnou kanalizaci na čistírnu odpadních vod v požadované kvalitě, a to k poslednímu dni roku 2010. Tento požadavek je součástí přístupové smlouvy České republiky k Evropské unii," vysvětluje Eva Kožoušková z Českého statistického úřadu.

Nejvíc prostředků vynakládá stát

Pětina investičních prostředků na nakládání s odpadními vodami (1,8 miliardy Kč) přichází z grantů a dotací ze zahraničí. Hlavním investorem je ovšem z 57 procent všech vynaložených prostředků stát. Ten jen vloni na tyto účely uvolnil přes 5,1 miliardy korun. Celkové objemy investic na OŽP v průběhu let 2003 až 2010 kolísaly okolo 20 miliard Kč. V celém období sice jasně dominují investice do oblasti nakládání s odpadními vodami, ale v posledních letech získávají na významu i investice v oblasti nakládání s odpady.

U provozních výdajů dominují odpady

Běžné provozní výdaje na provoz sběrných dvorů a skládek, ale také i platby za skládkování, separaci či odvoz odpadu přišly vloni na téměř 35 miliard korun. To jsou plné dvě třetiny všech neinvestičních výdajů na OŽP. Ty se přitom z 23 miliard Kč v roce 2003 zvýšily na 54 miliard v loňském roce.

Český statistický úřad sleduje investice na OŽP už od roku 1986 a je tak jednou z prvních zemí bývalého východního bloku, který tyto údaje eviduje.

Podrobné informace jsou k dispozici na webových stránkách ČSÚ.

Kontakt:
Odbor vnější komunikace ČSÚ
Ing. Jiří Němeček
j.nemecek@czso.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů