Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Prezident Václav Klaus moderoval seminář o kůrovci nazvaný Argumenty zastánců zdravého rozumu. Z rukou šéfa Národního parku Šumava Jana Stráského při něm obdržel dar od ministra životního prostředí Tomáše Chalupy - jde o řez z kmene 559 let starého šumavského smrku, který prý "žil už před Kolumbem, přežil rekatolizaci, Bachův absolutismus, nacismus i komunismus, až ho roku 2004 zahubil kůrovec".
To vypadá, že Klausovi pobočníci museli kdysi v podkladech k vystoupením prezidenta učinit politováníhodný překlep. Jedině tak lze pochopit, proč Klaus netepe do korupce, zato se pořád naváží do kůrovce. Navíc teď aby se prezident vyhýbal Kladnu. Mohl by mu tam totiž někdo předat historický kousek oceli z Poldovky s tím, že huť Poldi, založená roku 1889, přežila sarajevský atentát, rozpad Rakouska-Uherska, kladenského předáka Antonína Zápotockého, nacismus, komunismus, až její věhlas roku 1995 zahubila privatizace připravená Klausovou vládou.

V rumburské průmyslové zóně má vzniknout do roku 2014 spalovna biomasy, která by zároveň vyráběla teplo i elektřinu. Areál bude stát 1,5 miliardy korun a podle krajského úřadu práce přinese až 250 pracovních míst. Z neoficiálních informací vyplývá, že za záměrem stojí firma ASK Energo, jejíž investici letos odmítli zastupitelé Košťan na Teplicku a Klášterce na Chomutovsku se zdůvodněním, že její spalovna by mohla poškodit životní prostředí. Podle mluvčí Rumburku Dagmar Žákové ale město ještě investici ve své průmyslové zóně neschválilo, a návrh na vybudování spalovny proto není možné považovat za uzavřenou záležitost.

Komisař EU pro životní prostředí Janez Potočnik ve čtvrtek v Praze zahájí českou část kampaně, která vybízí obyvatele unie, aby přemýšleli o svém chování ve vztahu k životnímu prostředí a spotřebě. "Ekonomika má potíže a zdroje se ztenčují, je na čase začít přehodnocovat některé z našich zvyků," uvedl Potočnik, který před několika dny uvedl stejný projekt v Polsku.
Kampaň má zvýšit povědomí o potřebě využívat vzácné přírodní zdroje moudře a povzbudit veřejnost k tomu, aby při rozhodování o nákupech přemýšlela o jejich dopadu na planetu. Spolupracovat na ní budou také české nevládní organizace.
O možnostech šetrnějšího zacházení s životním prostředím se mohou dnes Pražané poučit od 9:00 do 19:00 na Jungmannově náměstí, kde bude otevřen informační stánek. Využít budou moct zdarma jízdu "ekotaxíkem" v okolí Jungmannova náměstí.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chce kvůli znečištěnému ovzduší kontrolovat, čím topí v kamnech jednotlivé domácnosti. Kontroly na celém území státu by podle něj měly zamezit spalování odpadků a nekvalitního paliva. Ministr se domnívá, že mu to zákony umožní. Prolomit ústavní právo na ochranu soukromí chce ve jménu práva na čisté životní prostředí a ochranu zdraví. Dosud případné kontroly lokálních topenišť narážely na ústavní právo lidí na ochranu soukromí.

ODS se tradičně daří v kádrové politice. Poté, co strana svými hned dvěma nominacemi na post ministra životního prostředí dokázala, že nelpí na dávno překonaných pravidlech, podle nichž by měl ministr o svém úřadu před vstupem do něj alespoň něco tušit, svou kreativní práci s lidským potenciálem plně rozvinula při výměně ministra zemědělství Ivana Fuksy za nadějného a neokoukaného Petra Bendla, jehož největší kvalifikací pro jeho nový post je obliba projížďky na koních a natočené CD country písní.

Škoda Auto připravuje přibližně na polovinu listopadu další vlnu tiskové inzerce, zaměřené na propagaci šetrného přístupu automobilky k životnímu prostředí. Kampaň by měla běžet pouze v tisku, připravuje ji agentura Leagas Delaney. Škoda Auto se na komunikaci své "environmentálnosti" zaměřuje cíleně od roku 2004, kdy zveřejnila svůj Sustainability Report (zprávu o udržitelnosti vývoje).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů