Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Japonská automobilka Nissan Motor se chce stát světovou jedničkou v oblasti ekologických vozů. Do roku 2017 hodlá společně s francouzským partnerem Renault dosáhnout prodeje 1,5 milionu aut s nulovými emisemi. Informovala o tom dnes agentura AP.
Společnost Nissan plánuje v rámci své nové šestileté strategie snížit průměrné emise oxidu uhličitého na jeden automobil o 20 procent ve srovnání s úrovní v roce 2005. Prezident a generální ředitel společnosti Carlos Ghosn upozornil, že šetrnost k životnímu prostředí se může stát pro automobilku konkurenční výhodou.
Elektromobily mají zatím na světovém automobilovém trhu pouze nepatrný podíl. Nissan koncem loňského roku uvedl na trh elektromobil Leaf, jehož dosud prodal jen zhruba 16.600 kusů, napsala agentura AP.

Grantová témata na projekty pro oblast kultury, vzdělávání, ekologie, tělovýchovy a sportu vyhlašuje městská část Prahy 3. Podle aktualizovaných zásad vzniklo dvanáct grantových témat rozdělených do tří oblastí. Zájemci si mohou od 17. října žádost vyplnit ručně pomocí formuláře, který si lze stáhnout na stránkách úřadu. Nově je možné využít i elektronickou formu formuláře. Datum uzávěrky pro podání žádostí je 15. 12. 2011.

Týdeník Newsweek zveřejnil žebříček nejekologičtějších světových společností. První desítce vévodí finanční a IT firmy.
Nejekologičtější firmou světa je podle týdeníku Newsweek německá zajišťovna Munich RE. První místo si zajistila mimo jiné tím, že globální oteplování označuje za "největší riziko, kterému lidstvo čelí". Další firmy bodovaly díky recyklování papíru či omezování emisí. V TOP 100 figurují převážně společnosti z USA a Evropy. Skutečnost, že se mezi ně vměstnala jediná čínská (navíc banka), ovšem nastoluje otázku: jaký má recyklování papíru smysl, když si druhá největší ekonomika světa a největší "znečišťovatel" s podobnými otázkami neláme hlavu?

Na vyčištění od staré ekologické zátěže čeká v Česku přes pět stovek lokalit. A čekat bude i nadále.
Politici se tři roky dohadovali, jak by měl obří ekotendr vypadat, kolik by asi měl stát a jaký je jeho korupční potenciál. Až ministr financí Miroslav Kalousek nakonec oznámil, že nedoporučí vládě přijmout ani nejnižší nabídku za bezmála 57 miliard korun.
Ekologické škody vzniklé před rokem 1992 však stát musí odstranit; slíbil to vlastníkům zamořených území v době privatizace. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit žaloby či arbitráže. Jde například o areály Papíren Jindřichov, Parama, Unipetrolu, Spolany, Mory Moravia, Velamosu, Škody Auto, OKD, Benziny nebo Avie.

Ostravská společnost ArcelorMittal (dřívější Nová huť) výrazně ekologizovala svoji výrobu. Tři měsíce před plánovaným termínem spustila výkonné zařízení k odprášení aglomerace čili provozu, kde se spéká železná ruda za přítomnosti koksového prachu a vápence. Nové zařízení, které za zhruba miliardu korun dodala německá společnost Lühr Filter, zachytí o 70 procent více prachových částic, než dokážou zachytit současné filtry.
Firma plně splní budoucí ekologické normy. Zároveň se o 15 procent sníží hlučnost. Firma ArcelorMittal zaměstnává téměř 5000 lidí (s dceřinými společnostmi 9000) a vyváží 50 procent produkce.

V Německu je od včerejška v provozu údajně první hybridní elektrárna na světě, která kombinuje výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů a z vodíku. Ten si sama vyrábí a kromě využití k vlastnímu provozu ho bude dodávat na čerpací stanice pro auta jezdící na vodíkový pohon. Stavba tohoto pilotního projektu vyšla na 21 milionů eur (522 milionů korun).
Zařízení stojící u braniborského města Prenzlau je primárně větrnou a bioplynovou elektrárnou o výkonu 6 megawattů. Ve větrných dnech, kdy je slabý odběr proudu, dokáže podle provozovatele, firmy Enertrag, využít přebytečnou elektřinu k získávání vodíku z vody.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů