Čtvrtek, 28. března 2024

DUHOVKY: Víte, co (právě teď) dýcháte?

DUHOVKY: Víte, co (právě teď) dýcháte?
  1. OVZDUŠÍ: Víte, co (právě teď) dýcháte?
  2. KULTURA: Přijďte na design a dokumentární filmy
  3. SEDMÁ GENERACE: Divočina na talíři
  4. OBCHOD: Nové mikiny i dárkové poukazy


ZDRAVÍ
Víte, co (právě teď) dýcháte?

Víte, co (právě teď) dýcháte? Smog dusí v posledních dnech velkou část republiky. Trpí města, kde škodlivé látky proudí do vzduchu hlavně z aut, ale také venkov. Statisíce domácností totiž mají na výběr mezi dvěma možnostmi: topit špinavým uhlím, nebo drahým plynem. A jsou nuceni volit tu první.

Hnutí DUHA proto prosazuje nový Program energetické nezávislosti, který rodinám pomůže s energetickou renovací většiny českých domů a s přechodem na čisté zdroje tepla. Vláda do něj může investovat peníze, jež průmyslové podniky budou platit za povolenky ke znečišťování.

Zajímá vás, co právě dýcháte? Pokud máte chytrý telefon s operačním systémem Android, můžete si do něj zdarma nainstalovat aplikaci SmogAlarm, která vám zjistí aktuální stav ovzduší kdekoli v republice.


KULTURA
Přijďte na design a dokumentární filmy

Brno v listopadu hostí hned dvě zajímavé akce. Až do 27. listopadu si můžete v galerii 4AM prohlédnout výstavu Velký atlas světa, která na letošním Designbloku získala prestižní cenu šéfredaktorů za nejlepší výstavní projekt. Spolupořádá ji Hnutí DUHA. Přivezli jsme vám expozici o cestě do budoucnosti, která propojuje prvotřídní design a čisté technologie.

A po výstavě vyrazte do kina. Festival EkoBiograf nabídne od 14. do 16. listopadu dokumentární snímky ve třech tematických blocích: Cesty jídla, Ekožití a Neškodná škodná. Nebude chybět ani česká premiéra nového dokumentu Hnutí DUHA Rajče on the road, který nedávno dostal cenu na slovenském filmovém festivalu. Kromě filmů se můžete těšit i na diskuse s tvůrci, koncert nebo ochutnávky. Těšíme se na vás.


SEDMÁ GENERACE
Divočina na talíři

V pátém čísle našeho časopisu Sedmá generace, které právě vychází, se mimo jiné dozvíte: Proč a jak bychom ne/měli jíst plané rostliny a brouky? Jaké ošklivé jizvy skrývá překrásný ostrov Tchajwan? Kdo je nejznámějším ekologickým ekonomem současnosti? Ve které zemi už přišlo v důsledku klimatických změn o domov více než 6 milionů lidí? Proč Američané chodí, respektive jezdí do přírody? Jaký odkaz nám zanechal milovník Šumavy Josef Váchal?

Kromě rozhovoru s kunsthistorikem i poutníkem Jiřím Zemánkem jsme hovořili také se spolumajitelem sítě Dobrá čajovna Alešem Juřinou a ohlédli se za několika filmy či knihou Marka Váchy Modlitba argentinských nocí.


OBCHOD
Nové mikiny i dárkové poukazy

Chcete potěšit originálním a hezkým dárkem, který pochází z čisté výroby? Pak zamiřte do internetového obchodu Hnutí DUHA. Pořídíte u nás originální oblečení vyrobené s ohledem na přírodu - nově nabízíme hřejivé mikiny s vyšitou rysí stopou; tašky z biobavlny, hračky vyrobené v chráněné dílně, knihy, přírodní kosmetiku nebo výrobky ze dřeva z lesů, kde dodržují pravidla zdravého hospodaření.

Využijte akční nabídku: k unikátní knize o medvědech a divoké přírodě Posledná pevnosť nyní jako dárek dostanete DVD Strážca divočiny. A pokud uvažujete, čím obdarujete své milé, přátele či obchodní partnery, ale nejste si zcela jisti, máme pro vás snadné řešení - dárkový poukaz. Obdarovaný si tak může z široké nabídky obchodu Hnutí DUHA vybrat sám. Vyberte si a uděláte radost nejen sobě.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů