Pátek, 19. dubna 2024

V aukci se bude dražit více jak 100 uměleckých děl

V aukci se bude dražit více jak 100 uměleckých děl

Již devátý ročník benefiční aukce Nadace Veronica se uskuteční 21. listopadu v 18:00 hod. v prostorách Nové radnice v Brně. Nabízet se budou obrazy, grafiky, fotografie, sochy a šperky známých i začínajících umělců, např. Olbrama Zoubka, Vlastimila Zábranského, Rudolfa Brančovského, Lucie Filimonové a mnoha dalších. Na závěr aukce se bude dražit křížek z bílého zlata s devíti diamanty. Díla do aukce si můžou zájemci prohlédnout v sobotu 19. 11. a v neděli 20. 11. od 10:00 do 18:00 hodin na Nové radnici. Katalog aukce je k nahlédnutí na www.aukceproprirodu.cz. Výtěžek aukce bude rozdělen na projekty pro ochranu přírody.

Tradice benefiční aukce Nadace Veronica vznikla v roce 2003 jako spontánní snaha získat peníze na záchranu a výkup stoletého jedlobukového pralesa na Valašsku. Díky aukci se tak například podařilo zachránit vzácný jedlovobukový les v Bílých Karpatech před vykácením, vykoupením pozemků scelit rezervace Javorůvky Dobšená, vykoupit cca 15 ha květnatých mokřadních luk na Vysočině a v Černovickém hájku v Brně pro jejich lepší ochranu.

Výtěžek z loňské aukce byl letos poprvé na základě doporučení odborné komise rozdělen mezi několik projektů. Ochranáři z Věrovan tak mohli udělat řadu konkrétních kroků pro záchranu naší nejvíce ohrožené sovy sýčka obecného, Kosenka mohla pokračovat v záchraně divokých orchidejových luk na Valašsku a např. ochranáři z Brna Hádů vybudovali základnu pro pastvu a ekologickou výchovu v lomu Džungle.

Na večerní aukci bude od 23. listopadu navazovat i internetová část aukce, do níž kromě neprodaných děl budou zařazena i další díla.


Ředitelka Nadace Veronica Jasna Flamiková říká: "Výtěžek z letošní aukce opět podpoří několik vybraných projektů ve prospěch ochrany přírody. Peníze za darovaná díla tak podpoří díky dárcům umělcům dobrou věc. Každý z podpořených projektů díky lidem, kteří ho realizují, představuje i pozitivní ostrůvek dění mezi veřejnosti v okolí."

Bližší informace:
Mgr. Jasna Flamiková, ředitelka nadace tel.: 775 12 06 16

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů