Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Po více jak dvou týdnech inverze, kdy vznikal smog na většině území Česka, přijdou o víkendu srážky a čerstvější vítr. Ten by měl zbytky znečištění v ovzduší rozfoukat. Podle předpovědi meteorologů se v sobotu objeví spolu s čerstvějším větrem přeháňky, od 700 metrů nad mořem sněhové. Zda se sníh udrží, však není jisté, protože se denní teploty mají pohybovat mezi třemi až sedmi stupni, později příští týden vystoupají až k 11 stupňům.

Fleetové inspirace 2011
Cenou za Ekologický přístup byl ohodnocen CNG program Fiat, nabízející ekologický program Natural Power napříč celou svou modelovou řadou. Příkladný přístup automobilky je plně v souladu s bílou knihou evropské dopravní politiky, vydanou evropskou komisí, podle které by podíl stlačeného zemního plynu (CNG) v dopravě měl v roce 2020 představovat minimálně 10 %.
V kategorii Benefit byl oceněn vůz Opel Astra Sports Turer, spojující styl, praktičnost a ekologicky šetrné technologie v kompaktním vozidle uspokojujícím profesní a soukromé potřeby v jednom.

Dvaadvacet kilometrů dlouhý úsek dálnice D1 z Ostravy do Bohumína bude od ledna v následujících dvou až třech letech osvobozen od placení poplatků. O dohodě mezi ministerstvy životního prostředí a dopravy včera v Karviné informoval ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). "Doprava bude odvedena z center moravskoslezských měst, a tak se zlepší kvalita ovzduší v této oblasti," uvedl Chalupa. Během následujících dvou až tří let budou odborníci monitorovat reálný dopad tohoto opatření na životní prostředí. Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) osvobození od poplatku uvítal s tím, že o něj žádají už od roku 2009.

Drcením ojetých pneumatik vzniká pryžový granulát. Společnost RPG Recycling, s.r.o., se sídlem v Uherském Brodě jej začala využívat k výrobě kanálových poklopů a vpustí. Ve spolupráci s Ředitelstvím silnic Zlínského kraje vybírá vhodné silniční úseky, na nichž budou testovány vlastnosti nového povrchu s obsahem pryžového granulátu. Takzvaný gumoasfalt pro výrobu AB směsi musí splňovat základní kritéria, jako jsou pevnost konstrukce vozovky, která odolá deformacím z provozu, dále pružnost, aby se netvořily trhliny a výtluky a nedocházelo k následnému zatékání povrchové vody do silničního tělesa. Jedna vzorová komunikace s gumoasfaltovou směsí je již v běžném provozu. Jde o Třídu Otakara Ševčíka v Brně. Vozovka je elastická a odolná vůči povětrnostním podmínkám, navíc pryžový granulát snižuje hluk.

Nekupujte zbytečnosti, ale hodnotný dar, vyzvala kampaň.
Druhou zlatou kampaní v kategorii sociálního, ekologického a kulturního marketingu byla kampaň Skutečný dárek pomáhá. Agentura Mark/BBDO ji vytvořila pro obecně prospěšnou společnost Člověk v tísni, sbírající finance na pomoc lidem z rozvojových zemí. I tato kampaň reagovala na to, že žádostí o peníze na humanitární projekty neustále přibývá včetně těch nedůvěryhodných. "Naším cílem bylo vytvořit kampaň, jež dokáže překonat pochybnosti a ukáže lidem, že darované prostředky mohou být vynaloženy tak, aby měly zásadní dopad na každodenní život obdarovaného," uvádí agentura. Projekt Skutečný dárek tak umožnil dárcům koupit prostřednictvím certifikátů lidem z třetího světa to, co skutečně potřebují: kozu, krávu, ale také školní potřeby či kanystry na vodu. Kampaň využila TV spoty, CLV, plochy v MHD a webové bannery. Stála 650 tisíc korun, z čehož 95 % pokryli partneři projektu. Zvýšila prodej dárkových voucherů o 67 %, a tím i objem získaných financí o 62 %, což byl o dvakrát víc proti plánu.

Švédský prodejce nábytku Ikea se rozhodl bojovat s nadbytečným užíváním papírových tašek. Až dosud měli všichni členové klubu Ikea Family ke svému nákupu zdarma velkou papírovou tašku. Od prosince za ni musejí zaplatit dvě koruny. Pro běžné zákazníky podraží na šest korun. Tato změna se dotkne i dalších zemí, konkrétně půjde o Slovensko a Maďarsko. Takto ušetřené finance plánuje firma věnovat na ekologické vzdělávání dětí. Získané zkušenosti řetězců ukazují, že zpoplatnění tašek vede k rapidnímu omezení jejich spotřeby. Nákupní tašky zdarma už v Česku poskytuje pouze Globus.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů