Čtvrtek, 28. března 2024

S protesty je dobré počítat. Jinak zablokují plány i na dlouhé roky

Aktivisté, občanská sdružení, ekologové. Pro někoho skupinky bláznů, pro jiného jediná naděje. Dokážou často zablokovat stavbu dálnice, obchodního centra nebo zahájení těžby.

S protesty je dobré počítat. Jinak zablokují plány i na dlouhé roky

Zástupci hnutí Greenpeace včera protestovali proti prolomení těžebních limitů v Horním Jiřetíně. Pokud by k němu došlo, obyvatelé by se museli stěhovat. Ekologové apelují na vládu, aby místo rozšiřování těžby uhlí využívala obnovitelné zdroje. I proti navrhovaným šesti lokalitám, kde by v budoucnu mohly vyrůst vodní elektrárny, se ale již ozývají první nesouhlasné hlasy.

Protesty ekologů proti těžbě čediče na kopci Tlustec na Českolipsku se táhnou dokonce již od roku 2005, kdy společnost Chlup přišla s plánem na její obnovení. V září letošního roku padlo v této souvislosti obvinění z úplatků nabízených občanským sdružením, jež těžbě brání. Společnost Chlup se od obviněného muže distancovala.

Zdlouhavý je také vývoj kolem dolu na černé uhlí ve Frenštátu pod Radhoštěm. V roce 1995 rozhodl stát, že se těžba přeruší. Udržovací práce zde provádí firma OKD (její majitel Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, která vydává Hospodářské noviny), což ji stojí asi 60 milionů korun ročně. Nedávno firma oznámila, že chce ložisko černého uhlí znovu prozkoumat. Proti ale stojí starostové okolních obcí s peticemi s více než 23 tisíci podpisů. Společnost se brání, že nejde o těžbu, ale jen o průzkum.

Nežádoucí kanceláře i obchod

O protestech ví své také mnozí developeři. Silné emoce vyvolal záměr zastavět tzv. Trojmezí na rozhraní Prahy 10, 11 a 15 - oblast, již využívají obyvatelé okolních sídlišť k odpočinku. Když se developerům tento úmysl nepodařilo zrealizovat, zamezili lidem ve vstupu na pozemky. Údajně kvůli tomu, aby upozornili na liknavost magistrátu při řešení problému.

Společnost Passerinvest zase chtěla na pražských Roztylech vytvořit administrativní komplex. Dvěma stům tisícům metrů kancelářských ploch měla původně padnout za oběť i část lesa. Majitel společnosti, miliardář Radim Passer, ale nyní kvůli nesouhlasu lidí představil projekt nový, asi o dvě třetiny menší.

Podobný osud může potkat firmu Multiprojekt, která plánuje v pražském Braníku vystavět celou novou čtvrt. Už nyní se proti tomu obyvatelé městské části bouří.

Pozornost lidí si kdysi vysloužila i série případů výstavby prodejen Lidl a nelegálního kácení stromů v jejich blízkosti. Kvůli ostrým protestům soud už podruhé zastavil stavbu Bauhausu v Ivanovicích u Brna. Odpůrcům se nelíbí, že ve zkráceném stavebním řízení inspektor nebral ohled na jejich připomínky. Ačkoli má hobbymarket již téměř zboží v regálech, otevřen být nesmí.

AUTOR: Barbora Strnadová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů