Středa, 24. dubna 2024

Velká výzva - Průmysl vítá zelený zákon

Velká výzva - Průmysl vítá zelený zákon
  1. PARLAMENT: Debata o zákoně pro moderní ekonomiku
  2. KINO: Film a beseda o dopadech změn podnebí
  3. DURBAN: Impuls pro čisté inovace a rozvoj chudých zemí
  4. JDOU DO TOHO: Lidé, nevládky, firmy, osobnosti

PARLAMENT
Debata o zákoně pro moderní ekonomiku

Politici, špičkoví experti, byznysmeni, právníci z českých univerzit i zástupci nevládních organizací začali debatovat o návrhu klíčového nového zákona, který by stanovil, jakým tempem země sníží závislost na uhlí, ropě či plynu a potažmo exhalace skleníkových plynů. Zákon - který prosazuje Hnutí DUHA - je inspirován britským vzorem. Ten uspěl i proto, že průmyslové podniky samy přesvědčovaly premiéra Blaira, aby jeho vláda výrazně snížila exhalace a závislost země na fosilních palivech.

Na konferenci, která se konala v Poslanecké sněmovně, to řekla Sandrine Dixson-Decl`eve, ředitelka vlivné platformy velkých evropských firem. Dále vystoupili: členka britského parlamentu Bryony Worthington, expremiér Vladimír Špidla, šéf daňového oddělení PricewaterhouseCoopers pro střední Evropu Martin Scott nebo ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. Více o vystupujících i celé akci na webu.

Konferenci zahájil předseda ČSSD Sobotka, který se za přijetí takového zákona o čistých inovacích postavil. Poslanci ČSSD jsou podle něj "připraveni zákon nejenom podpořit... ale také se aktivně podílet na jeho formování a formulování".

KINO
Film a beseda o dopadech změn podnebí

Bioložka Helena Štorchová či kněz a přírodovědec Marek Orko Vácha vystoupí v besedě o dopadech globálních změn podnebí po filmu The Broken Moon. Klimatická koalice pořádá tuto akci u příležitosti Světového dne na ochranu klimatu a probíhající konference OSN o globálních změnách podnebí.
Přijďte v sobotu 3. prosince v 17 hodin do kina Bio Oko (Františka Křižíka 15, Praha 7).

DURBAN
Impuls pro čisté inovace a rozvoj chudých zemí

Konference o globálních změnách klimatu, která v pondělí začala v jihoafrickém Durbanu, je také summitem o tom, jak se země, jako je Česká republika, zbaví závislosti na drahé ropě a zemním plynu. Na summitu se rovněž jedná, jak pomoci chudým zemím nejvíce postiženým dopady změn podnebí.

Hnutí DUHA podporuje závaznou globální dohodu o snižování skleníkových exhalací a rozvojové pomoci postiženým zemím. Zároveň ale podotýká, že Česká republika nesmí čekat na OSN či EU a musí učinit nejdůležitější krok sama. Přijmout v České republice zákon, který stanoví tempo nástupu chytrých inovací a snižování znečištění. Více na webu.

JDOU DO TOHO
Lidé, nevládky, firmy, osobnosti

Iniciativu Velka výzva podporují české humanitární a rozvojové organizace jako je Člověk v tísni, Charita CR, ADRA a desítky dalších. Zákon o snižovaní emisí chtějí české ekologické organizace. Velkou výzvu podporuje padesátka firem a pětadvacet českých osobnosti v čele s Václavem Havlem. Své poslance a poslankyně už k přijetí zákona vyzvalo přes 20 000 lidí. Děkujeme.

Co můžete udělat Vy?
  • Přidejte se a přesvědčujte politiky o výhodách moderních zelených řešeních s námi. Bude Vás to stát jen chvíli Vašeho času a opravdu to pomůže. Napište dopis poslanci či poslankyni.
  • Informujte o iniciativě své přátele a známé. Ať se připojí také.
  • Napište si o propagační materiály Velké výzvy zdarma a distribuujte je ve svém okolí:
  • Objednejte si v internetovém obchodě ekologicky šetrné tričko či tašku Velké výzvy a podpořte práci Hnutí DUHA.
Vice o iniciativě Velká výzva Hnutí DUHA na www.velkavyzva.cz

Zdraví Vás tým Velké výzvy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů