Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na Labi u překladiště v Děčíně se minulý týden vytvořila sto metrů dlouhá mastná skvrna. Hasiči postavili dvě norné stěny a skvrnu posypali sorbentem. Pravděpodobně jde o ropnou látku, řekl dnes v poledne mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.
Mastnou skvrnu ve vratném rameni překladiště poblíž děčínské Hálkovy ulice hasičům nahlásili dnes krátce po 8:00, byla asi 100 metrů dlouhá a pět metrů široká. Po dohodě s Povodím Labe hasiči postavili dvě desetimetrové norné stěny. Na místě pak zůstala jednotka dobrovolných hasičů a dva profesionální hasiči se člunem.

Originální nízkoenergetický projekt X-LOFT v ulici U Libeňského pivovaru bude dokončen pod taktovkou společnosti Design Development. Nabídne celkem 124 bytů v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu.
X-LOFT získal jako první rezidenční projekt v České republice stříbrný certifikát SBToolCZ, který odpovídá označení "vysoká kvalita budovy". Uděluje jej Technický a zkušební ústav stavební Praha ve spolupráci s ČVUT. Zvláštní pozornost se věnovala zateplení fasády a oknům nebo retenci dešťové vody.
Nechybí solární kolektory a v některých bytech rekuperace tepla. Výsledkem je nejen významná úspora provozních nákladů, ale i přívětivost k životnímu prostředí.

Kvůli silně znečištěnému ovzduší mohla včera v dopravní špičce do ulic Říma vyjet jen auta s lichými registračními značkami. Dnes smějí po italské metropoli jezdit jen auta se sudými značkami.

Drobní znečišťovatelé, plačte, na vaše kotle, do kterých házíte PET lahve, si stát posvítí. Nic proti tomu, jen škoda, že stát není stejně rázný tam, kde by to pomohlo mnohem více. Do Prahy a Ostravy se vrátila inverze. A co? A nic, zástupci zmíněných dvou měst včera v ČT vysvětlovali, proč nemohou nic dělat. Omezit výrobu, to není jen tak, to bychom nejdříve museli fakt přesně vědět, kdo jak exhaluje. A zakázat autům vjezd do vnitřních měst, na to není infrastruktura. Záchytná parkoviště, objízdné okruhy. Vždyť jsme měli jen dvacet let, abychom něco udělali. A co, přežili jsme za komančů, přežijeme dál. Ale pište si, na ty soukromé kotelníky dojde! Někdo přece musí nést zodpovědnost.

Automobilka Suzuki má zájem o elektrický užitkový miniautomobil, který bude postaven na základě modelu Minicab-MiEV. V současnosti pracují obě automobilky podle tiskové zprávy na detailech spolupráce, zároveň však uvádějí, že by mělo Mitsubishi začít dodávat značce Suzuki tyto vozy již v únoru 2012.
To by znamenalo, že ve skutečnosti jsou již všechna jednání uzavřena, neboť v automobilovém průmyslu nelze jednat pouhé dva měsíce před plánovanými dodávkami o jejich podmínkách... Pro Mitsubishio bude představovat dodatečný objem výroby vítané zvýšení úspor z rozsahu, pro Suzuki, které se právě ve zlém rozchází s Volkswagenem, to bude znamenat rychlou konkurenceschopnost na perspektivním trhu malých užitkových elektromobilů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů