Čtvrtek, 28. března 2024

K odblokování peněz na ekologii žádá EK kontrolu 92 projektů

K odblokování peněz na ekologii žádá EK kontrolu 92 projektů

Evropská komise požaduje po České republice, aby provedla kontrolu 92 projektů financovaných z operačního programu Životní prostředí. Až po vyhodnocení kontrol zváží, zda odblokuje proplácení peněz, které bylo pozastaveno kvůli loňské kauze údajné korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). První náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek dnes novinářům řekl, že kontroly by se měly uskutečnit v první polovině příštího roku. Doufá, že poté komise pošle zadržené platby. Projekty, které mají být prověřeny, vybrala EK napříč spektrem všech dotačních titulů.

Komise platby pozastavila letos na jaře. Příjemců se zásah nedotkl, protože dotace jim úřady proplácejí z prostředků českého státního rozpočtu, teprve následně stát výdaje vyúčtovává s EK. Kvůli pozastavení peněz z celkem pěti dotačních programů tak ale zřejmě stoupne plánovaný schodek státního rozpočtu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nedávno uvedl, že kvůli problémům s takzvanou certifikací dotací bude schodek mezi 140 až 150 miliardami, nikoli plánovaných 135 miliard. Zablokován je také regionální program Severozápad a operační program Doprava. U programů Jihozápad a Podnikání a inovace už EK od zadržování peněz ustoupila.

V operačním programu Životní prostředí je celkem zhruba 142 miliard korun, z toho zhruba třetina peněz už našla příjemce. Zbylé dvě třetiny chce ministerstvo alokovat během příštího roku. Pracuje na urychlení procesu schvalování projektů. Během prvních měsíců nového roku chce zveřejnit řadu výzev pro podávání žádostí v prakticky všech oblastech. SFŽP mezi tím po výtkách EK týkajících se neefektivity rozdělovaných peněz a kontroly mění systém dohledu nad projekty. Dosud vedl jeden projekt jeden manažer po celou dobu včetně kontroly. Nyní začne platit, že nad projektem budou "dvoje oči", řekla novinářům před dnešním zasedáním řídícího výboru programu ředitelka SFŽP Radka Bučilová.

Dozorčí výbor programu v úterý představil i před zástupci EK harmonogram jednotlivých plánovaných výzev. S reprezentanty komise ministerstvo vyjednává o případných přesunech mezi jednotlivými oblastmi podpory. Dočkat by se tak mohli žadatelé o dotace na zateplování veřejných budov. Úřad se podle Kulíška také pokouší vyjednat, aby mohly být peníze z programu použity na modernizaci veřejného osvětlení, jako to funguje v mnoha zemích EU.

Program měl přispět částkou 57 miliard na stavbu nových městských čističek a na ochranu před povodněmi, částkou 38 miliard na výstavbu obnovitelných zdrojů energie, snižování emisí kysličníku uhličitého a zateplování domů, částkou 22 miliard na odstranění starých ekologických zátěží a částkou 17 miliard na ochranu krajiny. Zájem ale není vyrovnaný. Zatímco o peníze na zateplování je obrovský, částku na vodu se Česku zřejmě vyčerpat nepovede. Kulíšek dnes nicméně uvedl, že se podařilo přes počáteční minimální zájem udat 1,5 miliardy na 169 projektů protipovodňové ochrany a dalších 169 projektů za 1,2 miliardy se schvaluje.

Aby stát příští rok stihl rozdělit všechny přidělené peníze, musí podle Kulíška úřad zrychlit proces čerpání pětinásobně. Schvalování proto MŽP plánuje zkrátit tak, aby od předložení projektu do vydání rozhodnutí uplynuly dva až tři měsíce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů