Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Stane se kapitalismus obětí vlastního úspěchu při tvorbě velkého bohatství? Jakkoli je dnes módní hovořit o zániku kapitalismu, prozatím se tato možnost jeví jako vzdálená. Bude--li se však dál zvyšovat znečištění životního prostředí, finanční nestabilita, problémy ve zdravotnictví a nerovnost a budou-li politické systémy i nadále ochromené, pak se budoucnost kapitalismu nemusí v příštích desetiletích zdát tak bezpečná, jako se zdá dnes.
AUTOR: Kenneth Rogoff
profesor ekonomie na Harvardově univerzitě

"Přemýšlím-li o rozmanitých problémech současného světa, ať ekonomických, sociálních, kulturních, bezpečnostních, ekologických či obecně civilizačních, vždycky nakonec narazím na otázku mravní, na otázku, zda to či ono je, či není odpovědné a přípustné. Mravní řád a jeho zdroje, naše svědomí a odpovědnost, lidská práva a práva na lidská práva jsou asi ta nejdůležitější témata počátku třetího tisíciletí. Je třeba se neustále vracet ke kořenům lidské existence, konfrontovat svůj pobyt na této planetě s pohledem na staletí dopředu. Nepředpojatě, s rozmyslem, neideologicky a bez posedlosti vše analyzovat a své vědomosti promítat do praktické politiky."
Václav Havel před čtyřmi lety pro International Herald Tribune

Letošní rok se stal pro řidiče i automobilky přelomový i z dalšího důvodu. Vůbec poprvé se totiž v sériové produkci objevil hybridní systém využívající naftový pohon. Technologii HYbrid4 představil koncern PSA, takže se v budoucnosti objeví ve vozech Peugeot a Citroën. Prvními z nich budou modely 3008 a DS5. Elektromotor a spalovací motor nejsou spojeny sériově na jedné hnací ose, pracují nezávisle na sobě. Turbodiesel se stará o pohon předních kol, zatímco elektromotor pohání zadní nápravu. Díky této "inovaci" se ušetřila hmotnost vozu, například model 3008 HYbrid4 je jen o 58 kg těžší než stejný model jen s naftovým pohonem. Zároveň se "ekologické" auto rázem stalo "čtyřkolkou". Součet výkonu soustrojí je 200 koní, přitom udávaná spotřeba je jen 3,8 litru nafty na 100 km. Vozidlo je schopné ujet při plné kapacitě baterií na čistě elektrický pohon 4 kilometry při rychlosti maximálně 70 km v hodině.

Chcete upozornit na znečištění planety, rozšiřování saharských pouští nebo bídu třetího světa? Kdy jindy než v cituplném adventním čase.
Slavná je v tomto třeba organizace PETA a nahé celebrity, které se pro ni nechávají fotit do reklam proti kožešinám či pro vegetariánství. A geniální je Sir David Attenborough, který posledních 60 let spolupracoval s BBC na svých přírodovědeckých pořadech. Hlas zasvěceného komentátora zůstával stejný, jen trochu stárnul. Osmého prosince 2011 odvysílala stanice jeho poslední pořad a rozloučila se s ním klipem s písní "What a Wonderful World", kdy Sir David namluvil text Louise Armstronga svojí typickou dikcí. Neburcuje, nešokuje, nemoralizuje, ale ukazuje nám úžasný svět.

Databáze Národní sítě Zdravých měst na adrese www.DobraPraxe.cz obsahuje řadu nových zajímavých informací, inspirací a příkladů z praxe měst, obcí, mikroregionů a krajů. Ke konci roku 2011 zde naleznete přes 160 příkladů dobré praxe z různých oblastí života v obcích, jako je životní prostředí, doprava, sociální služby, volný čas ad. Databáze nezapomíná ani na typová řešení, tzv. tematické kroužky nebo společná témata místní Agendy 21. V Databázi jsou také k nalezení tzv. "střípky" - krátké přehledné ochutnávky toho, co se v praxi osvědčilo a čím lze ostatní inspirovat. Naleznete je přímo na hlavní stránce nebo na adrese www.DobraPraxe.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů