Čtvrtek, 28. března 2024

DUHOVKY: Ohlédnutí za loňským rokem

DUHOVKY: Ohlédnutí za loňským rokem
  1. PF 2012: Ohlédnutí za loňským rokem
  2. PŘÍRODA: Pomozte i letos chránit vlky a rysy
  3. NAJDĚTE SI: Bioobchod, cykloservis, tip na výlet...


PF 2012
A ohlédnutí za loňským rokem

Milí přátelé, rádi bychom Vám poděkovali za přízeň, podporu a spolupráci v uplynulém roce a také se s Vámi podělili o významné výsledky práce Hnutí DUHA v roce 2011.

K podpoře naší iniciativy Velká výzva - na prosazení zákona o snižování emisí skleníkových plynů - se po ČSSD a Věcech veřejných nově přidali Starostové a nezávislí. Přízeň ji svým podpisem projevily i další tisíce z Vás.

Připravili jsme průlomovou studii Chytrá energie o energetické budoucnosti České republiky, která nabídla konkrétní a realistické scénáře vedoucí ke sražení závislosti na dovozu drahé ropy i plynu.

Podařilo se nám vzbudit pozornost ohledně jednání ředitele Jana Stráského v šumavském národním parku. Stovky lidí pak navzdory mediální masáži i policejním manévrům přijely v létě bránit úplné likvidaci unikátních podmáčených horských smrčin u Ptačího potoka. Za to jim patří obrovský dík a úcta. Nyní se chystá nový zákon a my jsme u toho.

Pomohli jsme otevřít pravidelný farmářský trh v Ostravě. Naše odborné materiály inspirovaly i další města. Lidé to mají k ovoci a zelenině z místní produkce stále blíž. Náš film Rajče on the road, který pojednává o často nesmyslném převážení potravin po Evropě, pak získal první cenu na mezinárodním festivalu Ekotopfilm.

Průběžně pracujeme i na tom, aby každý z nás mohl snadno třídit odpad. V současné době intenzivně vstupujeme do debaty o podobě nového odpadového zákona. Snažíme se také o změnu mýtného a jeho rozšíření i na silnice I. a II. tříd a snížení množství kamionů, které objíždějí zpoplatněné dálnice a ztrpčují život v mnoha obcích.

Bez Vaší podpory by naše práce nebyla možná. Děkujeme a do nového roku přejeme vše dobré.
PF 2012


PŘÍRODA
Pomozte i letos chránit vlky a rysy

Nemáte ještě plány na následující víkendy? Spojte zimní výlety do hor s užitečnou péčí o přírodu. I letos pomáhají speciálně vyškolení dobrovolníci s ochranou vzácných šelem v Beskydech a na Šumavě. Vy můžete být mezi nimi.

Rysí a vlčí hlídky svojí přítomností odrazují pytlačící myslivce od ilegálního lovu a pomáhají s hledáním nástrah, které lovci na vzácná zvířata připravují. Naše sledování vlků se díky mezinárodní spolupráci nově rozšířilo i do slovenských Kysuckých Beskyd. Další informace o hlídkách i životě velkých šelem se dozvíte zde.


NAJDĚTE SI
Bioobchod, cykloservis, tip na výlet...

Potřebovali jste někdy najít prodejnu biopotravin, sběrné středisko, opravnu čehokoli nebo zajímavé místo na víkendový výlet? Jihomoraváci mají unikátní možnost tohle a mnoho dalšího najít na Ekomapě. Místa mohou samozřejmě i přidávat a rozšířit tak výběr ostatním. Podobnou možnost pro Prahu nabízí Zelená mapa a na severu Moravy Ekomapa Bruntálska. Víte o dalších podobných mapách? Podělte se o ně na Facebooku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů