Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Počínaje rokem 2012 mohou před trestními soudci stanout nejenom fyzické osoby, ale také obchodní společnosti, družstva a jiné soukromé právnické osoby. Zdaleka přitom nejde jen o české společnosti. Má-li zahraniční společnost v Česku podnik či pobočku, vykonává zde obchodní činnost nebo má majetek, dopadá zákon i na ni. Ke spáchání trestných činů nemusí dojít jen v České republice. Zcela postačí, že k nim došlo v zahraničí a u nás se projevily jen jejich následky. A které trestné činy může společnost spáchat? Jde například o podvod, zkreslování stavu hospodaření a jmění, úplatkářství, ale také o trestné činy proti životnímu prostředí.

Realitou dneška je svět, v němž se bohatství přetavuje v moc a ta se poté zneužívá s cílem rozšířit osobní bohatství na úkor chudých lidí a životního prostředí. Když mocní ničí přírodu, pod falešnými záminkami rozpoutávají války, rozdmýchávají sociální neklid a přehlížejí nelehký úděl chudých, jako by si neuvědomovali, že za to zaplatí vysokou cenu i oni sami a jejich děti. Morální lídři by dnes měli stavět na základech, které položil Havel. Mnozí lidé si dnes samozřejmě zoufají nad vyhlídkami konstruktivních změn. Bitvy, jimž čelíme my - bitvy proti silným firemním lobby, nelítostnému PR překrucování i ustavičnému lhaní našich vlád -, jsou však jen stínem toho, čemu čelili Havel, Michnik a další lidé, když se postavili brutálním režimům podporovaným Sověty.

Václav Klaus O "zelených"
"Ekologie není věda. S vědou nemá nic společného. Je to ideologie."
(1995)
"Environmentalismus není nic jiného než novodobá inkarnace tradičního levičáctví."
(2007)
"Žádné ničení planety nevidím."
(2007)

Loni v létě se na relativně novém úseku dálnice D1 na severní Moravě začaly dělat hrboly. Po sérii kontrol vyšlo najevo, že firma Eurovia, která měla stavbu na starosti, do podloží dálnice umístila struskový odpad, který v horku nabobtnal. Eurovia se ale brání, že ŘSD takovou strusku chtělo. Škoda jde do stovek milionů, celým případem se začne zřejmě zabývat policie.

Kvůli špatné a zdlouhavé přípravě dálnice D8 stát nemá dosud všechna potřebná stavební povolení a nestihne ji dokončit včas, aby mu nepropadlo 8 miliard dotací z EU. Stavba se vleče především kvůli sporům s ekology, ale také kvůli vážným chybám v administrativě. Proto nyní ŘSD rychle připravuje náhradní projekty, na které by evropské peníze mohlo aspoň zčásti použít.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů