Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na 18,2 miliardy dolarů (361 miliard korun) zvýšil ekvádorský odvolací soud pokutu za ekologické škody pro americkou ropnou firmu Chevron. Firma výrok soudu neuznává. Původně dostala loni v únoru pokutu 8,6 miliardy dolarů, nyní se proti rozsudku se odvolala. Soud prvotní rozhodnutí potvrdil a trest pro ropného giganta ještě zpřísnil, protože se firma odmítla za škody omluvit, jak jí nařizoval první rozsudek. Pokuta se vztahuje na ekologické škody, které v ekvádorské Amazonii způsobila v letech 1972-1990 ropná společnost Texaco. Chevron ji koupil v roce 2001.

V přírodních rezervacích v Tanzanii klesl počet slonů v letech 2006 až 2009 o 42 procent. Ukázalo to sčítání zvířat, které potvrdilo nárůst jejich vybíjení kvůli klům. Sčítání provedl Institut pro výzkum volně žijících zvířat v rezervaci Selous Game a Národním parku Mikumi.

Znečištěné ovzduší způsobené vypouštěním emisí z 10 000 velkých průmyslových zdrojů stálo v roce 2009 obyvatele Evropy mezi 102 a 169 miliardami EUR, což představuje v průměru 200 - 330 EUR na obyvatele za rok. Toto zjištění je publikováno v nové zprávě Evropské agentury pro životní prostředí Revealing the costs of air pollution from industrial facilities in Europe, která analyzuje náklady spojené se znečištěným ovzduším ve vztahu k poškození zdraví a životního prostředí. Pomocí již existujících nástrojů byly odhaleny doposud skryté náklady spojené se znečištěným ovzduším, které není možné nadále přehlížet.

S krádežemi, nad kterými zůstává rozum stát se Podkrušnohorský zoopark Chomutov potýká bohužel pravidelně. Tentokrát se zloději zaměřili na krádež plotového dílu v odlehlé části Eurosafari. Není pochyb o tom, že na vyjmutí plotového dílu a jeho následné odvezení, muselo být vynaloženo ze strany zlodějů značné úsilí. Následkem tohoto činu přišel zoopark o dvě dospělé srny, jedno mládě a jednoho srnce, které již s největší pravděpodobností návštěvníci Eurosafari nespatří. Pracovníci zooparku plot neprodleně opravili, aby nedošlo k dalším unikům chovaných zvířat. Případ krádeže řeší Policie České republiky.

Porúří bude mít velkou ekologickou zónu - Souvislou ekologickou zónu dostane Porúří od 1. ledna 2012. Dosáhne od Duisburgu po Dortmund a pokryje velké části měst. S novým plánem na čistotu ovzduší, platným od nynějška, dojde také k postupnému zostření pravidel pro automobilovou dopravu v ekologických zónách. Od 1. ledna nejprve nebude dovolen vjezd vozidel bez přikázané plakety.

V listopadu byl dán do provozu první tahač návěsu s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) v přístavu Braunschweig. Silniční souprava, tahač Scania s nosičem kontejnerů, s ekologickým pohonem přepravuje kontejnery v regionu. Ve srovnání se současnými nákladními automobily produkuje pohon na plyn méně CO2, zároveň jsou nižší emise hluku a polétavých částic. Dosud byla vozidla s pohonem na plyn nabízena pouze pro komunální využití.
Rovněž ve vnitrozemské přepravě kontejnerů mezi Hamburkem a Braunschweigem je redukována produkce emisí CO2. Ročně je nahrazeno cca 35 tis. silničních vozidel přepravou kontejnerů na lodích. Jedna loď přepraví tolik kontejnerů jako zhruba 50 silničních vozidel. Po silnici jsou přepraveny kontejnery z přístavu Braunschweig do skladů konečných zákazníků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů