Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bílá i červená vína z Pavlova pod Pálavou bývala tradičně ozdobou na císařském dvoře Habsburků ve Vídni a dalo by se s trochou nadsázky říci, že se tu víno dělá tak nějak samo. To ostatně dokazuje příběh vinaře samouka. Brněnský památkář Georgios Ilias v roce 1996 začal bez jakýchkoli předchozích zkušeností v Pavlově vinařit. Jak postupně získával zkušenosti, stále více ho přitahovala filozofie ekologického vinařství, které bude v souladu s přírodou. Proto má zatravněný vinohrad, kde mezi révou rostou pálavské traviny a byliny. Šetrný přístup se týká také postřiků - nepoužívá žádnou chemii, ale k ochraně révy mu slouží jen prášek do pečiva, fenyklový či pomerančový olej. Révu sbírá ručně, velký pozor dává na co nejmenší síření vína a místo ušlechtilých kvasinek používá biokvasinky, které nijak neovlivňují budoucí podobu vína. V současné době je registrovaným biovinařem a nabízí svá vína v biokvalitě.

Od května minulého roku začala energetická společnost E.ON dodávat pražskému hotelu Mosaic House elektřinu vyrobenou výhradně z obnovitelných zdrojů. Stává se prvním hotelem v České republice s nulovými emisemi CO2. Teplota na pokojích se reguluje automaticky dle vnějších podmínek, voda ze sprch a umyvadel se filtruje a znovu využívá při splachování toalet. Zároveň se při tomto procesu získává teplo.

Nové lidi má v dozorčí radě společnost Pražské služby, která se zabývá komunálním odpadem. Po valné hromadě firmy už v radě nesedí například zástupci ČSSD, bývalý předseda pražské ODS Boris Šťastný a také Tomáš Raška, zástupce menšinového vlastníka, finanční skupiny Natland Group. Ta má neprůhlednou vlastnickou strukturu, což vadilo primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS), který změny prosadil. Natland, kterému patří téměř pětina akcií firmy, v radě nyní nemá zástupce. Většinovým vlastníkem je Praha. Nová koalice ODS a TOP 09 na pražské radnici chce postupně vyměnit své zástupce ve všech společnostech, ve kterých má většinový podíl.

Od nového roku se na základě analýzy návštěvnosti upravuje konzultační doba pro žadatele v programu Zelená úsporám na všech Krajských pracovištích SFŽP ČR.
Ke středečním úředním hodinám, které zůstávají beze změny (8.00 - 11.30 a 12.30 - 17.00) se přidávají konzultační hodiny v pondělí odpoledne - 12.30 - 17.00, které budou platit až do odvolání.

Lidé při dovolené vyhledávají chráněné krajinné oblasti
Vyplývá to z ankety na internetových stránkách AOPK ČR.
Podle ní 87 % respondentů (1078 hlasujících) vloni při své dovolené cíleně navštívilo některou z chráněných krajinných oblastí. Jen pro malou část respondentů (12 %,155 hlasujících) to podle výsledků ankety není důležité.
Anketní otázka zněla: Navštívili jste během letošní dovolené cíleně některou z chráněných krajinných oblastí České republiky?

Evropská asociace řemeslníků a malých a středních podniků UEAPME zveřejnila v druhém lednovém týdnu své stanovisko, které se ohrazuje proti zavedení zvláštní daně na "nezdravé" potraviny. Mezi země, které již zavedly takovouto daň, patří Dánsko, Maďarsko a Finsko. Další země jako Belgie, Francie, Irsko, Rumunsko a Švédsko v současné době její zavedení zvažují. UEAPME zdůrazňuje, že nedávno zveřejněné průzkumy dokazují, že lidé nejsou takovouto daní dostatečně motivováni ke změně svých stravovacích návyků. Naopak by zavedení "nezdravé" daně pocítily nejvíce rodiny s nízkými příjmy. Na místo toho asociace navrhuje pozitivní povzbuzení ke zdravé výživě, které by bylo mnohem účinnější. Selektivní zdanění některých potravin v některých členských státech by totiž mohlo narušit jednotný evropský trh. Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů