Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čína chystá stavbu obří přímořské větrné elektrárny v provincii Che-pej. Ta bude s instalovaným výkonem 300 megawattů vůbec největší v zemi. Informovala o tom dnes agentura Nová Čína.
Celkem stovka větrných turbín za téměř jednu miliardu dolarů, tedy 20 miliard korun, by měla vyrůst ve Žlutém moři u ostrova Pchu-tchi. Do sítě by elektrárna měla být připojena již v roce 2015.
Projektanti slibují, že elektrárna by měla ročně vytvořit příjem za prodej elektřiny ve výši 730 milionů jüanů, tedy více než 2,3 miliardy korun. Tím však plány na rozvoj větrné energie v Číně zdaleka nekončí.
Podle národního energetického úřadu Číny by země měla do roku 2015 postavit větrné elektrárny o celkovém výkonu přesahujícím pět gigawattů.

Před několika lety napsala Bezpečnostní informační služba do své výroční zprávy, že ze státního podniku Lesy České republiky mohly unikat peníze. Přes marketingové zakázky prý mohly jít až do stranických pokladen. Ředitelem podniku byl v té době Jiří Novák.
Manažera soukromé firmy by taková zpráva asi stála kariéru, Novákovu úřední dráhu ale nepoškodila. I když byl z Lesů odvolán, tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič si jej vzal za svého náměstka. Od letošního listopadu je Novák náměstkem státního podniku Vojenské lesy a statky.

Walmart plánuje v USA vybudovat na svých parkovištích větrné mlýny jako alternativní zdroj energie. Zajistit by je měla společnost OmniWind Energy Systems. Zatím chce Walmart větrnou energii testovat na čtyřech pilotních prodejnách. Se stavbou zařízení ale stále čeká na povolení místních úřadů, a to zejména kvůli výšce větrných mlýnů a obavám o bezpečnost obyvatel.

I po vyčerpání téměř 20 miliard korun, které Česko získalo prodejem emisních kreditů především Japonsku a Světové bance, chce ministerstvo životního prostředí dál přispívat na snižování energetické náročnosti budov, veřejných i soukromých. Ministr Tomáš Chalupa plánuje, že v programu podobném Zelené úsporám využije výnos z aukcí emisních povolenek určených podnikům. Obchodovat se takto začne příští rok, polovina z výtěžku má jít podle unijních pravidel do státních rozpočtů, druhá polovina na životní prostředí.

Struktura objednávek Airbusu ukazuje, že aerolinky začínají dbát více na ekonomiku provozu, protože největší úspěch evropskému výrobci přináší model A320neo, který je ekologičtější, ekonomičtější a vyspělejší verzí modelu A320. Model A320neo by se přitom na trhu měl objevit v roce 2015. Nový model letadla pro krátké a středně dlouhé tratě je přitom s 1220 objednávkami již nyní nejrychleji prodávaným dopravním letadlem v historii.

Evropská komise začala kvůli podezření z možného kartelu prošetřovat trojici francouzských vodárenských společností a jejich profesní sdružení FP2E. Jde o společnosti SAUR, Suez Environnement/Lyonnaise des Eaux a Veolia, která působí i v Česku. Komise, jež v EU dohlíží mimo jiné na dodržování pravidel volné hospodářské soutěže, bude zkoumat jejich chování týkající se trhů s vodou a odpady ve Francii. Zejména se zaměří na to, jak byly ceny účtovány koncovým spotřebitelům.

Londýn by mohl mít nové letiště na umělém ostrově v ústí Temže. Oblíbený plán londýnského starosty Borise Johnsona získává stoupence ve vládě a podle britských médií zahájí vláda v březnu konzultace, které počítají i s variantou nového letiště v ústí Temže východně od hlavního města. Nejrušnější evropské letiště - Heathrow na západě Londýna je chronicky přetížené. Nynější vláda z ekologických důvodů vyloučila třetí dráhu v Heathrow.

Prodej automobilů v Japonsku v letošním roce stoupne o 19 % na více než pět milionů vozů po loňském propadu o 15 %. Předpověděla to včera Japonská asociace výrobců automobilů. Poptávka by měla být podpořena hospodářským oživením v oblastech, které loni zasáhlo zemětřesení, a daňovými úlevami a subvencemi u automobilů s nízkou spotřebou pohonných hmot.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů