Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Po České poště poptává větší množství vozidel na CNG také Státní úřad inspekce práce. Ten hodlá celkem nakoupit 180 vozidel na CNG, které budou sloužit jako mobilní kanceláře s potřebnou výpočetní technikou. Auta hodlá úřad pořídit formou pronájmu, předmětem zakázky je také pronájem až 84 plnicích stanic pro ta okresní pracoviště ÚP ČR a sídla OIP (Oblastní inspektorát práce), které nemají v blízkosti veřejnou čerpací stanici na CNG.

V pátek 3. února zahájila společnost RWE Plynoprojekt provoz nové CNG plnicí stanice v Brně - Slatině. Podobně jako stanice otevřená v lednu v Ostravě je i tato integrována do klasické čerpací stanice, konkrétně společnosti Benzina.
Nová plnicí stanice nahrazuje původní CNG stanici v areálu Jihomoravské plynárenské a zvyšuje uživatelský komfort zákazníků. Ti mohou na pokladně platit jak stávajícími CNG kartami, tak platebními a fleetovými kartami i v hotovosti. Stanice je otevřena 24 hodin denně..V České republice v tuto chvíli funguje 36 veřejných plnicích stanic na CNG a jak říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie: "Počet motoristů, kteří využívají zemní plyn jako pohonnou hmotu, stále narůstá. Celkem je v České republice provozováno již téměř 3500 CNG vozidel, z toho přes 3000 osobních a užitkových aut. Motoristé jistě ocení možnost natankovat CNG na klasických čerpacích stanicích, tak jako například od dnešního dne i v Brně," uvedla u příležitosti otevření stanice v Brně - Slatině. Tamní aktuální cena za kilogram CNG činí 26,90 Kč.

Téma ochrany životního prostředí a trvalé udržitelnosti již neovlivňuje pouze průmysl a výrobní sféru, ale čím dál více se prosazuje také v oblasti služeb, a dokonce i sportu. Jedním z nejohleduplnějších v tomto směru je bezesporu právě golf. Potvrzuje to i uzavřená spolupráce mezi PGA European Tour a společností Schüco, světový lídrem v oblasti opláštění budov a solárních systémů. Schüco se v roli oficiálního partnera turnajů PGA European Tour bude podílet na přípravě environmentálního plánu tak, aby jednotlivé turnaje a s turnaji spojené aktivity zanechávaly minimální stopy na životním prostředí. Hlavním prvkem vzájemné spolupráce bude například projektování a výstavba nových golfových hřišť či organizace turnajů.

Projekt uskutečněný pomocí technologie Biodesign se zrodil v městečku Porto Cesareo, jednom z nejmalebnějších míst na břehu moře, na jihu Itálie. Na pobřeží jsou téměř výhradně skály, které spadají přímo do moře, pláže jsou přístupné jenom lodí. K překonání této nevýhody chtěla skupina místních podnikatelů vytvořit část moře a pláže, která by byla snadno přístupná a mohla pojmout velké množství lidí. Projekt byl možný pouze díky stavební technologii Biodesign: příslušné úřady ho schválily jenom proto, že ač je umístěn v překrásné přírodě, neničí životní prostředí. Bazén se skládá ze tří nádrží (které mají celkovou plochu 3400 m2), z nichž dvě jsou přelivové, aby vytvářely dojem kontinuity s obzorem.

Obnova areálu zanedbaného Lesního koupaliště v Liberci, které by se mělo změnit na centrum přírody a ekologie, přijde podle odhadu na 30 milionů korun. Práce na proměně zchátralého koupaliště na úpatí Jizerských hor, které už léta k rekreaci neslouží, by mohly začít v roce 2013. Projekt představili zástupci střediska ekologické výchovy při liberecké zoo Divizna a Městských lesů Liberec, které se mají na obnově podílet. Návrh, jejž už schválili radní krajského města, řeší lokalitu jako celek. Měla by sloužit hlavně rekreačnímu a kulturnímu vyžití. Návrh počítá se vznikem multifunkční budovy na místě bývalých šaten, která by mimo jiné sloužila ke vzdělávání dětí, nebo vybudováním naučných stezek a interaktivních tabulí. Lesní informační centrum by tak mohlo sloužit po celý rok, nejen po několik měsíců. Vodní plocha v centru areálu, jakési jezírko, by primárně nebyla určena ke koupání. V letních měsících by se v ní ale lidé mohli osvěžit.

V celé republice se po víkendu začala zhoršovat smogová situace, ve většině krajů byl překročen denní limit 50 mikrogramů prachových částic na metr krychlový vzduchu. Nejhorší situace panovala v Dolní Lutyni - Věřňovicích na Karvinsku, kde byly limity překročeny desetinásobně. Signál regulace, kdy musejí podniky kvůli znečištění ovzduší omezovat výrobu, včera vyhlásili také ve Středočeském kraji a Pardubicích.

PRAHA 12
Městská část odmítá solit chodníky. Nevyužije tak nové nařízení, kterým se mění vyhláška hlavního města o schůdnosti místních komunikací. I nadále bude používat štěrk se zrny do velikosti osmi milimetrů. "Chceme chránit životní prostředí, boty našich obyvatel a také tlapky našich čtyřnohých kamarádů," odůvodnila rozhodnutí místostarostka Prahy 12 Eva Tylová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů