Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Akční nabídku vytvořila společnost JRD, která nabízí ekologické bydlení. Ta se až do konce března rozhodla garantovat desetiprocentní DPH. Útlumu prodeje se však neobává ani poté. "Zájem o nízkoenergetické a energeticky pasivní byty se neustále zvyšuje, především díky větší informovanosti lidí," říká ředitel JRD Martin Svoboda.
Letos chce firma zařadit do prodeje tři projekty v Prokopském údolí v Praze 5. Nejprve osm nízkoenergetických vil, další dva projekty pak nabídnou až šedesát bytů. "V druhé polovině roku se chystáme zahájit i stavbu Ekocity Malešice, v níž během dvou etap vznikne dalších sto bytů," dodává ředitel Svoboda.

Loni na podzim byla dokončena naučná stezka Milíčov, která tvoří 4,8 km dlouhý okruh podél přírodní památky Milíčovský les a rybníky v Praze 4, na rozhraní katastrálního území Háje a Újezdu u Průhonic. Za finanční podpory společnosti Skanska stezku realizovala společnost 01/14 ZO ČSOP"Natura, quo Vadis?", základní organizace Českého svazu ochránců přírody.

Výrobce kotlů na biomasu, společnost Step Trutnov, dodal kotel Miscanthus na anglickou farmu v Bockletonu. Ta jím nahradila nefungující skandinávskou technologii. "Pro farmu JB Adams jsme vyrobili kotel o výkonu 1 MW na spalování rostliny Miscanthus, česky ozdobnice čínské neboli sloní trávy. Kromě výroby tepla je konstruován na využití systému ORC pro výrobu elektrické energie," říká předseda představenstva společnosti Libor Pavlíček. Díky tomu, že firma nahradila kotel, který přes deklarované vlastnosti nebyl schopen Miscanthus spalovat, získala velmi dobrou referenci na trzích Velké Británie. "Nebyla to finančním objemem až tak velká zakázka, technologie představovala asi 6 milionů korun, ale z hlediska referencí velmi důležitá. Kotle na spalování biomasy, vyrábějící teplo i elektrickou energii, vyvíjíme až v poslední době," dodává Libor Pavlíček. V současné době společnost Step Trutnov zahajuje realizaci projektu se dvěma kotli o 8 MW (dva 4MW kotle), které z biomasy budou vyrábět elektrickou energii o výkonu 1,25 MW.

Pražští zelení v souvislosti s aktuálním zhoršeným stavem ovzduší v metropoli apelují na vedení pražského magistrátu, aby zahájilo přípravu vyhlášení nízkoemisní zóny nad Prahou. Zóna by tak podle nich už příští zimu pomohla regulovat jeden z hlavních zdrojů smogu - automobilovou dopravu. ČTK o tom informoval někdejší radní pro životní prostředí Petr Štěpánek (SZ).
Jako vzor Praze dává některá německá města, která zónami ze svého širšího centra vytlačují "špinavé" automobily nesplňující přísné limity obsahu škodlivin ve výfukových plynech. V Česku je podle SZ navíc toto opatření o to naléhavější, že český vozový park je výrazně zastaralejší než na Západě.
Příslušný zákon podle SZ existuje, a obce tak mohou zóny vyhlásit už pro příští inverzní sezónu. Město ale namítá, že toto opatření bude moci zavést až po dostavbě silničního okruhu.
Smogová situace se v posledních dnech zhoršovala v celé republice. Ve většině regionů byl překročen denní limit 50 mikrogramů prachových částic na metr krychlový vzduchu, například na Karvinsku dokonce až desetinásobně.

Nabídka technologií:
Keramický materiál na bázi odpadu
Ref: 11 ES 27F4 3KKN
Španělská firma vyvinula keramický materiál pomocí recyklace různého druhu odpadu. Díky různým druhům použitého odpadu šlo po třech letech výzkumu optimalizovat materiálové vlastnosti a odstranit problém ekologické zátěže a odpad ekonomicky využít. Zvláště zajímavá je možnost použití materiálu jako stavební materiál s vylepšenými akustickými a izolačními vlastnostmi. Firma hledá zájemce o spolupráci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů