Pátek, 19. dubna 2024

DUHOVKY: Hnutí DUHA na Jednom světě

DUHOVKY: Hnutí DUHA na Jednom světě
  1. KULTURA: Hnutí DUHA na Jednom světě
  2. PŘÍRODA: Zákon na její ochranu slaví 20 let
  3. OBCHOD: Velká výzva v novém triku
  4. NOVÉ ČÍSLO 7.G: Ve znamení krize

KULTURA
Hnutí DUHA na Jednom světě

Za necelý týden uvidíte první filmy na festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, který pořádá Člověk v tísni. Už zítra si ale můžete koupit vstupenky na snímky ze sekce Takzvaná civilizace, na jejichž výběru spolupracovalo Hnutí DUHA. Zařazené dokumenty upozorňují na pokřivený vztah člověka k prostředí, v němž žije, a připomínají, že lidstvo neuváženými a bezohlednými zásahy nenávratně ničí přírodu. Na plátnech kin můžete zahlédnout i nový propagační klip naší iniciativy Velká výzva, ve kterém nám zestárlí Kalousek, Sobotka a Nečas posílají vzkaz z budoucnosti.

Rádi bychom vás pozvali i na panelovou debatu o problematice plýtvání potravin nazvanou Plýtváme, tedy jsme. Ta se uskuteční 8. března ve Francouzském institutu po projekci filmu Z popelnice do lednice. Na stejném místě vás po celou dobu festivalu čeká i náš informační stánek s ochutnávkou místních jablek, moštů a s chutnou porcí novinek o lokálním jídle, dovozu, chytrých řešeních a moderních technologiích. Kde nás potkat a na které filmy zajít vybírejte na zde.

PŘÍRODA
Zákon na její ochranu slaví 20 let

Před několika dny oslavil své dvacáté narozeniny zákon na ochranu přírody a krajiny. Poslanci tehdejší České národní rady ho schválili poměrem hlasů 105 pro ku 3 proti. Byl to první zákon, kterým stát začal důkladně chránit českou přírodu. Není sice příliš známý, ale každodenní prospěch z něj má kdokoli z nás.

Chrání vzácné druhy zvířat před hubením, garantuje každému volný pohyb v krajině nebo právo vyjádřit se k projektům, jež promění život v jeho sousedství. Zajišťuje také péči o naše národní parky a přírodní rezervace, které slouží turistům. Díky němu můžeme užívat zdravou a pestrou krajinu k výletům a odpočinku. Doufejme, že se v pořádku "dožije" i svých dalších kulatých narozenin. Zákon totiž často čelí útokům developerů, dřevařů a dalších lobby, které prosazují jeho změny ve svůj prospěch.

OBCHOD
Velká výzva v novém triku

Uvažujete s blížícím se jarem o obnovení svého šatníku? Nebo chcete své blízké potěšit originálním a hezkým dárkem, jehož výroba téměř nezatížila životní prostředí? Pak zamiřte do internetového obchodu Hnutí DUHA. Připravili jsme pro vás nová trička s motivem naší iniciativy Velká výzva a zkrátka nepřijdou ani milovníci a milovnice lesů.

Kromě triček si můžete vybrat i mikiny s vyšitou rysí stopou; tašky z biobavlny, hračky vyrobené v chráněné dílně, knihy, přírodní kosmetiku nebo výrobky ze dřeva z lesů, kde dodržují pravidla zdravého hospodaření. Nabízíme i dárkové poukazy. Vyberte si a uděláte radost nejen sobě.

NOVÉ ČÍSLO 7.G
Ve znamení krize

V prvním letošním čísle našeho časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete, jestli nastává konec světa tak, jak ho známe; zda existují horší stvoření než ekologičtí aktivisté nebo kdo stojí v čele německé energetické revoluce.

Prozradíme, jestli mají ještě smysl klimatické konference, zamyslíme se nad otázkou konce svobodného internetu i nad tím, proč brát morální ohledy na přírodu a odhalíme významy filmu Rodina je základ státu. Přinášíme také rozhovor s Jaroslavem Duškem o tom, proč podle něj bude letošek rokem zázraků. Přejeme příjemné čtení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů