Pátek, 26. dubna 2024

Neplýtváte také? Evropský Parlament volá po bezodkladném snížení plýtvání potravinami v EU o polovinu

Až 50% jedlých a nezávadných potravin je v evropských domácnostech, supermarketech a restauracích každý rok vyhazováno..

Neplýtváte také? Evropský Parlament volá po bezodkladném snížení plýtvání potravinami v EU o polovinu

Přitom 79 milionů unijních občanů žije pod hranicí chudoby a 16 milionů je závislých na potravinové pomoci z dobročinných institucí. Parlament v usnesení přijatém v lednu 2012 požaduje bezodkladná opatření vedoucí ke snížení plýtvání potravinami o polovinu do roku 2025 a zlepšení dostupnosti potravin pro potřebné občany EU.

Vzhledem k tomu, že potravinami je plýtváno ve všech stádiích - producenty, zpracovateli, prodejci, restauratéry - vyzývají poslanci, aby byla přijata koordinovaná strategie, která by obsahovala celoevropská a národní opatření ke zlepšení účinnosti potravinářského dodavatelského řetězce pro jednotlivá odvětví a která by bezodkladně řešila problém plýtvání potravinami. Nebudou-li přijaty žádné kroky, plýtvání potravinami se do roku 2020 zvýší o 40%, podle studie zveřejněné Komisí.

"Největším problémem v budoucnu bude uspokojit rostoucí poptávku po potravinách, která předčí dodávky. Nemůžeme si již dovolit nečinně přihlížet tomu, jak je plýtváno jednoznačně jedlými potravinami. Je to otázka etiky, ale také ekonomický a sociální problém s obrovskými důsledky pro životní prostředí", řekl zpravodaj Salvatore Caronna (S&D, IT) před hlasováním a zdůraznil, že "míč je nyní na straně Komise. Neočekáváme nic menšího než přesvědčivou strategii EU, která nasměruje všech 27 členských států na cestu systematického řešení tohoto problému."

Lepší vzdělávání zabrání nadměrnému odpadu

vyzvaPodle usnesení by k výraznému snížení plýtvání potravinami do roku 2025 přispěly kampaně na evropské a národní úrovni zvyšující informovanost veřejnosti jak zabránit plýtvání potravinami. Členské státy by měly zavést vzdělávací programy ve školách o tom, jak potraviny skladovat, vařit a jak likvidovat odpad. Za tímto účelem by si členské státy měly vyměňovat osvědčené postupy. Ke zvýšení povědomí o udržitelném nakládání s potravinami by dle poslanců měl být rok 2014 vyhlášen "Evropským rokem boje proti plýtvání potravinami".


Řádné označování a balení

Aby se předešlo situacím, kdy obchodníci nabízejí potraviny blížící se lhůtě trvanlivosti a kdy se zvyšuje potenciál jejich plýtvání, navrhuje usnesení zvážit možnost uvedení dvojí doby trvanlivosti - dokdy se jídlo může prodávat a dokdy může být konzumováno. Usnesení dodává, že Evropská komise a členské státy by nejdříve měly zajistit, že spotřebitelé budou rozumět rozdílům mezi označeními, která jsou nyní v EU používány. Jde zejména o označení "minimální trvanlivost do" odkazující na kvalitu potravin a "spotřebujte do" spojené s jejich bezpečnou spotřebou

Spotřebitelům by za účelem nákupu pouze takového množství potravin, jaké potřebují měly být nabízeny různé velikosti jejich balení. Obaly by také měly být navrženy tak, aby lépe uchovávaly potraviny. Potraviny blížící se lhůtě trvanlivosti a poškozené potraviny by měly být prodávány se slevou, aby byly dostupnější pro potřebné, říkají poslanci.

Veřejné instituce by měly zvýhodňovat zodpovědné dodavatele

Pravidla pro veřejné zakázky na pohostinské služby by měla být upravena tak, aby pokud možno zvýhodňovala dodavatele, kteří používají místní produkty a zaručují bezplatné rozdělení nespotřebovaných potravin mezi chudší občany nebo otravinové banky místo jejich vyhození.

Usnesení dodává, že by mělo být změněno zacílení podpůrných opatření na úrovni EU ohledně rozdělení potravin nejchudším občanům a programů na podporu konzumace ovoce a mléka ve školách s ohledem na zamezení plýtvání potravinami.

Poslanci také přivítali iniciativy, které již probíhají v některých členských státech, spočívající ve zpětném odběru neprodaných potravin a jejich přerozdělení mezi potřebné občany a vyzvali prodejce, aby se do takovýchto programů zapojili.

Čísla o plýtvání potravinami

Současný odpad v EU: 89 mil tun ročně (tj. 179kg na osobu)

Projekce pro rok 2020 (nebudou-li přijaty žádné kroky): 126 mil tun ročně (tj. 40% nárůst)

Zodpovědnost za potravinový odpad:

  • domácnosti - 42% (76 kg na hlavu) - z toho 60% lze zabránit
  • výrobci - 39%
  • prodejci - 5%
  • sektor pohostinství - 14%

(Zdroj: Evropská komise)

Omezte plýtvání potravinami - začněte u Vás doma!


Poradíme Vám jeden ze způsobů jak plýtvání ve Vaší domácnosti zabránit - používáním vakuové baličky potravin!

Pokud jsou potraviny vystavené vzduchu a vlhkosti, dochází k chemickým reakcím (oxidaci), růstu mikroorganismů, kontaminaci hmyzem, které mají společně za následek zkázu potravin.Vakuové balení výrazně prodlužuje životnost čerstvých potravin tím, že zamezuje přístupu kyslíku a tak snižuje oxidaci a bujení mikrobů, bakterií a plísní.

vakuovana ryba minivakuovana zelenina minivakuovany salam mini

  • Potraviny uchovávané ve vakuu mají mnohem delší trvanlivost, ať už jsou skladovány ve spíži, lednici nebo mrazničce.
  • Díky vakuování si potraviny uchovávají čerstvost, čistotu a kvalitu.
  • Ryby, maso a zelenina jsou po zamrazení uloženy do vakua a připraveny k budoucímu použití.
  • Káva, rýže, mouka a suché ovoce vydrží ve vakuu mnohem déle.
  • Balíčky na dovolenou - na dlouhou cestu si můžete připravit zavakuované balíčky potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete.
  • Aromatické potraviny po zavakuování nešíří v ledničce nepříjemný zápach a ochráníte ostatní potraviny před načichnutím.
  • Svačina do školy - dětem zajistíte čerstvost svačiny a zároveň ochráníte obsah školní tašky Vašeho potomka před ušpiněním


laicaPři pořizovací ceně vakuové baličky okolo 2 000,- Kč a rostoucích cenách potravin se Vám investice do baličky vrátí během několika měsíců. Kde ji seženete? No přece v našem e-shopu www.EKOzbozi.cz kde nabízíme prověřené vakuové baličky od italské rodinné firmy LAICA


Nakupujte EKO-logicky..

ekozboží

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů