Středa, 24. dubna 2024

Sázka all in vyšla. Američan postaví hřiště pro olympiádu

Sázka all in vyšla. Američan postaví hřiště pro olympiádu

Zabořit rypadlo do hlíny a pořádně rozrýt krajinu v biodiverzní zóně znamená problém s ekologickými aktivisty. Pokud ovšem nejde o olympijské hry. Brazilská Reserva de Marapendi je sice citlivou oblastí, ale nové golfové hřiště pro olympiádu v roce 2014 by mělo vzniknout právě v této suburbální oblasti Ria de Janeiro. A od včerejška je známo, kdo ho vyprojektuje.

Ani slovutný veterán Jack Nicklaus, ani populární hráč i stavitel Greg Norman, dokonce ani svůdná golfová legenda Lorena Ochoaová. Pořadatelé dali důvěru americké firmě osmačtyřicetiletého Gila Hanseho. "Nemám moc rád pokerovou terminologii, ale tohle byla sázka typu all in," komentoval šéf a majitel své vítězství.

Jeho projekt vsadil na ekologickou kartu. Hanse a jeho spolupracovnice Amy Alcottová, vítězka pěti ženských major turnajů a členka Světové síně slávy golfu, hovořili se znalci prostředí. Seznámili se s praxí výstavby běžných komerčních hřišť v Brazílii a navázali úzké kontakty s environmentálními organizacemi.

"Nemyslím si, že bychom zodpověděli všechny otázky, ale dali jsme odpovědi na ty, které byly pro organizační výbor podstatné," pokračoval Hanse, jenž předložil projekt s minimem terénních úprav. Hodnotitelé na něm ocenili maximální snahu využít přírodních útvarů dané lokality a podpůrné stanovisko orgánů zabývajících se trvale udržitelným rozvojem.

Hanse s Alcottovou vyprojektovali jak stálé budovy, které budou sloužit zejména budoucí golfové akademii, tak i rozebratelná dočasná zařízení, jichž nebude po skončení her k provozu hřiště zapotřebí. Vyhnuli se místům, která by vyžadovala nákladnou a opatrnou údržbu, aby nebyla narušena rovnováha a rozmanitost krajinné zóny přímořských dun. "Myslím, že tady to mezi námi a pořadateli rezonovalo," dovolil si odhadnout vítěz soutěže.

Americké firmě pomohlo, že projektuje jak špičková profesionální hřiště, tak areály pro běžnou hru. U nich nejde ani tak o samotné hřiště jako o smysluplnost zázemí. Hanse a spol. nezapomněli, že designují hřiště pro dva různé turnaje - ženský a mužský. "Kdyby si na konci dne někdo řekl, že byl na dvou různých hřištích, bylo by to fajn," usmál se tvůrce.

Reserva de Marapendi na předměstí Barra se nachází asi pět kilometrů od olympijské vesnice. Golfové hřiště by se mělo začít stavět v říjnu, dokončeno má být v polovině roku 2014 a po vyzrání se tam o rok později uskuteční testovací turnaj.

AUTOR: Josef Káninský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů