Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

O stovkách milionů korun na poplatcích za emise vedou čeští politici bouřlivé diskuse, zato odklad platnosti přísnějších evropských norem za miliardy prošel bez odporu.
Existující průmyslové provozy nebudou podle senátního návrhu nového zákona o ovzduší muset přísné emisní limity dodržovat hned od roku 2016, ale budou se k nim postupně blížit až do roku 2020.
"Český průmysl investoval do snížení emisí miliardy korun, odložení mu ulehčí splnění přísných limitů," říká senátor Jiří Bis. Senát bude o návrhu rozhodovat dnes. Proti není ani ministerstvo životního prostředí.
U některých elektráren je to otázka bytí a nebytí. ČEZ například uvažoval kvůli limitům o uzavření elektrárny Chvaletice. Nyní její další provoz "přehodnocuje".

Přivítejte s celou rodinou příchod jara. V Harrachově se již tradičně se zimou rozloučí i bájný strážce hor Krakonoš. Pro děti je připravena řada atrakcí a her. Dospělí se mohou těšit na ukázky extrémních lesnických dovedností, jako je tahání klád nebo plivání peckou. Chybět nebude ani občerstvení a jarmark.
Harrachov
www.harrachov.cz

Ekologický provoz automobilů je silným tématem spíše mezi výrobci těchto vozů. U spotřebitelů se elektromobily stále řadí na okraj zájmu. To kvůli jejich příliš vysoké ceně.
Porotci ankety o Evropské auto roku (COTY) vůbec poprvé v historii počkali s udělením prestižního titulu
až na předvečer zahájení výstavy, přitom ocenili "ekologický" hybrid Opel Ampera. V loňském roce cena připadla elektromobilu Nissan Leaf. Znamená to, že se dá očekávat boom v oblasti ekologických aut? "Elektromobily mají stále velký prostor pro inovace, a tak se u nich častěji dočkáváme převratných novinek, což i tato anketa oceňuje," řekl Ekonomu analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara. "U spotřebitelů je ale současným trendem důraz na snižování provozních nákladů u vozů s tradičními pohony," dodal Šimara.

Kdo nebude chtít splnit požadavky ministra financí na seškrtání výdajů ve svém úřadě, bude muset z vlády, pohrozil minulý týden svým ministrům premiér Petr Nečas (ODS).
Podobný plán má i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), který musí najít úspory ve výši 129 milionů. Chce sloučit třeba Geofond a Českou geologickou službu, zeštíhlí Český hydrometeorologický ústav, sestěhovat by se mohly některé pobočky České inspekce životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů