Čtvrtek, 25. dubna 2024

DUHOVKY: Pomozte ochránit české šelmy

DUHOVKY: Pomozte ochránit české šelmy
  1. PŘÍRODA: Pomozte ochránit české šelmy
  2. KULTURA: Jeden svět v regionech
  3. ŠUMAVA: Zůstane národním parkem?
  4. PROMIŇTE: Zestárlí politici dostali cenu


PŘÍRODA
Pomozte ochránit české šelmy

Český projekt, který má pomáhat návratu vzácných šelem do Beskyd, se probojoval do finále mezinárodní soutěže o grant od evropské outdoorové asociace. Návrh Hnutí DUHA Olomouc teď soutěží s šesti dalšími soupeři a Vy můžete v internetovém hlasování rozhodnout o konečném pořadí. Pomozte šelmám, hlasovat můžete pomocí pouhých třech kliknutí myší zde. Budeme rádi, pokud o nás povíte i svým přátelům.

Náš projekt spočívá v pokračování úspěšných vlčích hlídek, které chrání vzácné šelmy před pytláky, nebo mapování pohybu vlků a rysů na obou stranách česko-slovenské hranice. Důležitou součástí je také osvěta ve školách i horských obcích. Více informací o hlasování najdete na našem webu.


KULTURA
Jeden svět v regionech

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, pořádaný Člověkem v tísni, se po pražském začátku rozběhl také v regionech. Filmy ze sekce Takzvaná civilizace, které pomáhalo vybírat Hnutí DUHA, můžete během následujícího měsíce vidět v dalších 40 městech.

I v regionech se můžete kromě filmů těšit na bohatý doprovodný program. Rádi bychom vás tímto pozvali na naši brněnskou debatu o příležitostech a hrozbách, které přináší jaderná energie. Ta se uskuteční 22. března po projekci snímku Černobyl - věčná noční můra. A pokud se zrovna ve vašem městě nepromítá, podívejte se alespoň na nové video naší iniciativy Velká výzva, ve kterém jsme pro vás na plátně rozhýbali zestárlé politiky. Koukněte, za co se omlouvají tentokrát.


ŠUMAVA
Zůstane národním parkem?

Světový svaz na ochranu přírody varoval v minulých dnech ministra Tomáše Chalupu, že by Šumava mohla přijít o status národního parku dle mezinárodních kritérií. Renomovaná organizace, která je v ochranářské oblasti obdobou např. OSN, upozornila, že ministrův návrh zákona může způsobit šumavské přírodě zásadní a nevratné škody. Podobné varování přitom kvůli Šumavě došlo do Česka již před deseti lety.

V případě, že Tomáš Chalupa své plány realizuje, pak už národní park nebude mít nárok na své označení. Kromě ztráty prestiže by to přineslo i snížení zájmu zahraničních návštěvníků, a tudíž i negativní důsledky pro ekonomiku regionu. Zajímavé by určitě bylo poslechnout si současný názor modravského starosty Antonína Šubrta. V minulých letech totiž proti vyřazení Šumavy z kategorie národních parků výrazně protestoval.


PROMIŇTE
Zestárlí politici dostali cenu

Za nejdiskutovanější reklamu minulého měsíce označil odborný časopis Strategie plakáty se zestárlými politiky, kterými jsme zaplavili v únoru centrum Prahy. Petr Nečas, Miroslav Kalousek či Bohuslav Sobotka se na nich se šedinami a vráskami omlouvají, že promeškali příležitost nastartovat v Česku chytrou ekonomiku.

Ocenění si velmi vážíme. Naznačuje totiž, že Velkou výzvu v únoru politici prostě nemohli přehlédnout. Velmi důležitá je ale Vaše osobní pomoc - pokud jste ještě nenapsali premiérovi - napište mu teď. Bude Vás to stát jen pár minut. Stačí k tomu papír, pero a poštovní známka. A opravdu tím pomůžete.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů