Úterý, 16. dubna 2024

Ve světě se ročně znehodnotí 1, 3 miliardy tun potravin ročně

Ve světě se ročně znehodnotí 1, 3 miliardy tun potravin ročně

Na celém světě se ročně znehodnotí 1,3 miliardy tun potravin. Nejvíce potravinového odpadu, až 300 kilogramů ročně, připadá na jednoho obyvatele Evropy či Severní Ameriky. Vyplývá to ze studie švédského Ústavu pro potraviny a biotechnologie. Výsledky dnes ČTK poskytla firma Oskar Plast.

Jenom Evropané znehodnotí 13krát více potravin než obyvatelé jižní nebo jihovýchodní Asie. "Alarmující by pro nás měl být fakt, že spotřebitelé ve vyspělých zemích znehodnotí celkem až 220 milionů tun potravin ročně. Přibližně stejný objem 230 milionů tun potravin je celková produkce pro jednu miliardu lidí v subsaharské Africe," uvedl Filip Linek ze společnosti Oskar Plast.

"Sami si dokážete přestavit, jak významnou pomoc bychom mohli poskytnout rozvojovým zemím, pokud bychom dokázali, třeba jen část z obrovských objemů potravinových odpadů vyspělých zemí dopravit do míst, kde je jich nedostatek," dodal Linek.

Omezte plýtvání potravinami - začněte u Vás doma. Používejte vakuové baličky potravin a vakuové dózy!

Pokud jsou potraviny vystavené vzduchu a vlhkosti, dochází k chemickým reakcím (oxidaci), růstu mikroorganismů, kontaminaci hmyzem, které mají společně za následek zkázu potravin.Vakuové balení výrazně prodlužuje životnost čerstvých potravin tím, že zamezuje přístupu kyslíku a tak snižuje oxidaci a bujení mikrobů, bakterií a plísní.

vakuovana ryba minivakuovana zelenina minivakuovany salam mini

  • Potraviny uchovávané ve vakuu mají mnohem delší trvanlivost, ať už jsou skladovány ve spíži, lednici nebo mrazničce.
  • Díky vakuování si potraviny uchovávají čerstvost, čistotu a kvalitu.
  • Ryby, maso a zelenina jsou po zamrazení uloženy do vakua a připraveny k budoucímu použití.
  • Káva, rýže, mouka a suché ovoce vydrží ve vakuu mnohem déle.
  • Balíčky na dovolenou - na dlouhou cestu si můžete připravit zavakuované balíčky potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete.
  • Aromatické potraviny po zavakuování nešíří v ledničce nepříjemný zápach a ochráníte ostatní potraviny před načichnutím.
  • Svačina do školy - dětem zajistíte čerstvost svačiny a zároveň ochráníte obsah školní tašky Vašeho potomka před ušpiněním


laicaPři pořizovací ceně vakuové baličky okolo 2 000,- Kč a rostoucích cenách potravin se Vám investice do baličky vrátí během několika měsíců.

Výběr ze tří druhů (nicméně jedna znich je už spíše pro poloprofesionální použití v menších provozovnách) prověřených vakuových baliček od italské rodinné firmy LAICA a atké vakuovací dózy od firmy IIC najdete zde..

ekozboží

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů