Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Kyjově na Hodonínsku budou lidé kromě skla, papíru a plastů separovat nově i biologicky rozložitelný odpad. Každá rodina dostane zdarma jednu popelnici, na sídlištích budou kontejnery, řekl ČTK starosta František Lukl.
Uvedl, že podobný projekt mají už v blízkých v Dambořicích a ve Stavěšicích. "Máme zpětnou vazbu, že počet směsného komunálního odpadu klesl až o polovinu," uvedl Lukl.
Do speciálních kontejnerů podle něj nebude patřit olej, maso, kosti, tekuté potraviny nebo obaly od potravin. Doposud biologický odpad končil z velké míry na skládkách. Součástí projektu proto bude i výstavba kompostárny v areálu řízené skládky odpadů v blízkých Těmicích. Vyrůst by měla na jaře příštího roku.
Projekt chce Kyjov společně s dalšími obcemi regionu realizovat z dotací, které mají dosáhnout až 90 milionů korun.

PRAHA 8
Radnice plánuje zateplit další tři základní školy. Konkrétně se jedná o školy Burešova, Libčická a Ústavní. Městská část již proto podala na Státní fond životního prostředí žádost o poskytnutí příspěvku. Celkem požaduje 89 milionů korun.

V samém centru Prahy, na náměstí Franze Kafky, se otevírá Galerie umění pro děti (GUD). První výstavou, která začala minulý týden, je interaktivní přehlídka na ekologické téma. Představuje práce současných umělců, kteří recyklovali obaly od nejrůznějších věcí.
Do první výstavy přispěly především ženy, například výtvarnice Linda Čihářová, Petra Gupta Valentová, Markéta Hlinovská či Veronika Richterová. Práce s odpadovými materiály dětem ukáže, že i to, co je určeno k likvidaci, může ještě posloužit.

Jedna z nejinovativnějších a nejnáročnějších studentských soutěží na poli ekologie v dopravě se po třech letech přesouvá z Německa do holandského Rotterdamu a bude se poprvé v historii soutěže konat na městském okruhu. Na tuto událost se již připravuje více než 3000 studentů z celé Evropy, včetně zástupců z Plzně a Ostravy.
Jako každý rok mají za úkol navrhnout a postavit vozidlo, jež urazí co nejdelší vzdálenost s minimální spotřebou. Při letošním závodu přímo v ulicích města bude mít veřejnost šanci sledovat závod z bezprostřední blízkosti a zároveň zde studenti uplatní své znalosti o nízké spotřebě paliva na veřejných komunikacích.

Turbína GE TM2500+, vysoce účinná a flexibilní aeroderivativní plynová turbína, kterou lze převážet na nákladním přívěsu, nedávno získala certifikaci Ecomagination za svou využitelnost při dodávkách energie pro města a průmyslová zařízení v případě ekologických katastrof a hospodářských či energetických problémů.
Turbína poskytuje zákazníkům rychlý a flexibilní zdroj energie, který kombinuje vysokou účinnost, větší palivovou flexibilitu a zároveň nižší emise při provozu na frekvenci jak 50 Hz, tak 60 Hz. V porovnání s předchozí turbínou TM2500 vykazuje nižší spotřebu plynu. Díky možnosti rychlého spuštění a přerušení provozu je schopna dodat během několika dní až 31 MW energie pro potřeby letecké, lodní nebo silniční dopravy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů