Čtvrtek, 28. března 2024

Neplýtvejme jídlem, vybízí vláda Němce

Ministryně zemědělství chystá celoněmeckou kampaň proti plýtvání. Kritici vládní kampaně tvrdí, že vyhazování jídla zabrání jedině zdražení.

Neplýtvejme jídlem, vybízí vláda Němce

Němci se neradi nutí do vyjídání talířů. Podle nové studie Stuttgartské univerzity vyhodí průměrný Němec ročně mezi odpadky kolem 82 kilogramů jídla. Přitom často zbytečně. Polovinu z těchto kuchyňských odpadků tvoří naprosto zdravé a poživatelné potraviny.

Pokud se hodnota vyhozených potravin přepočte na peníze, nejde o úplně malou částku: průměrný Němec se takto připraví o 235 eur (bezmála 6000 korun) ročně. V celém Německu to představuje sumu 20 miliard eur.

Ministryně zemědělství Ilse Aignerová se rozhodla s tímto plýtváním skoncovat. Představila plán, jak do roku 2025 srazit objem vyhozených potravin na polovinu.

"Stali jsme se společností hojnosti, vyhazování jídla už je součástí naší mentality, to se musí změnit," řekla televizi ARD.

Problém se týká hlavně německých domácností, ze kterých pochází 60 procent z vyhozených tun jídla, které skončí v Německu každoročně na skládkách.Dalších 20 procent pochází z obchodů a od prodejců na tržištích, téměř 20 procent vyhozených potravin padá na vrub restaurací a stánků rychlého občerstvení.

Ministryně Aignerová říká, že takové množství vyhozených potravin představuje etický problém - ve chvíli, kdy rozsáhlé oblasti světa trpí hladomorem a podvýživou. Pro začátek se rozhodla odstartovat informační kampaň, která by Němce na nevhodné plýtvání upozornila.

Celkem 21 tisíc německých supermarketů zaplní podle podnikatelského týdeníku Businessweek čtyři miliony informačních letáků. Na nových internetových stránkách se potom čtenáři dočkají rovněž informací o záručních dobách nebo o bezpečné úpravě potravin, které se pohybují u data doporučené spotřeby.

"Je zřejmé, že vyhodíme třeba banány, které jsou prokazatelně shnilé," řekl stanici Deutsche Welle autor studie Martin Kranert ze Stuttgartské univerzity. "Na skládku jdou ale i potraviny, u kterých jen vypršelo doporučené datum spotřeby, které jsou ale jinak úplně v pořádku."

Většina Němců se mylně domnívá, že tyto potraviny už nejsou určeny ke spotřebě. "To je omyl, který musíme lidem vysvětlovat," říká Martin Kranert.

Koncem měsíce chystá ministryně Aignerová sympozium za účasti politiků i podnikatelů, kde chce diskutovat nápady, jak věci změnit.

Mnozí ale hledí na její snahy s velkou skepsí. Ředitel německého Svazu potravinářského průmyslu (BVE) Peter Feller se domnívá, že lidé budou plýtvat tak dlouho, dokud budou potraviny relativně levné.

Současnou mentalitu podle něj může změnit jedině razantní zdražení potravin, které by se výrazně promítlo do kapes spotřebitelů.

Němce může alespoň utěšovat, že v množství vyhozených potravin nejsou zdaleka nad průměrem. Podle údajů Eurostatu vyhodí průměrný obyvatel Evropské unie ročně 174 kilogramů použitelných potravin.


Jídlo v popelnicích

174 KILOGRAMŮ

potravin vyhodí každý rok průměrný obyvatel Evropské unie, uvádí Eurostat.

Podle stuttgartských odborníků průměrný obyvatel Německa za rok vyhodí "jen" 82 kilogramů jídla.


Stali jsme se společností hojnosti, vyhazování jídla už je součástí naší mentality, to se musí změnit.
Ilse Aignerová
německá ministryně zemědělství

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Poradíme Vám jeden ze způsobů jak omezit plýtvání potravinami...

Pokud jsou potraviny vystavené vzduchu a vlhkosti, dochází k chemickým reakcím (oxidaci), růstu mikroorganismů, kontaminaci hmyzem, které mají společně za následek zkázu potravin.Vakuové balení výrazně prodlužuje životnost čerstvých potravin tím, že zamezuje přístupu kyslíku a tak snižuje oxidaci a bujení mikrobů, bakterií a plísní.
vakuovana ryba minivakuovana zelenina minivakuovany salam mini

  • Potraviny uchovávané ve vakuu mají mnohem delší trvanlivost, ať už jsou skladovány ve spíži, lednici nebo mrazničce.
  • Díky vakuování si potraviny uchovávají čerstvost, čistotu a kvalitu.
  • Ryby, maso a zelenina jsou po zamrazení uloženy do vakua a připraveny k budoucímu použití.
  • Káva, rýže, mouka a suché ovoce vydrží ve vakuu mnohem déle.
  • Balíčky na dovolenou - na dlouhou cestu si můžete připravit zavakuované balíčky potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete.
  • Aromatické potraviny po zavakuování nešíří v ledničce nepříjemný zápach a ochráníte tak ostatní potraviny před načichnutím.
  • Svačina do školy - dětem zajistíte čerstvost svačiny a zároveň ochráníte obsah školní tašky Vašeho potomka před ušpiněním


Fóliové baličky potravin a vakuovací dózy pro uchovávání potravin ve vakuu najdete na našem e-shopu www.EKOzbozi.cz

ekozbozi

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů