Pátek, 29. března 2024

Šance pro české firmy v Číně

Šance pro české firmy v Číně

Biotechnologie

Čína sice disponuje méně než deseti procenty obdělávatelné půdy světa, dokázala by ale poskytnout jídlo jedné pětině obyvatelstva naší planety. Biotechnologie mají v tomto prostředí velkou šanci na úspěch. Češi si to uvědomili už loni, kdy se v provincii Guangzhou konaly česko-čínské technologické dny, a vytvořili v tomto oboru dokonce vývozní alianci. Nejbližší příležitost k jejímu posílení bude v říjnu, kdy v Číně proběhne další mezinárodní konference.

Ekologické stavitelství

Pětiletý plán Číny v sobě zahrnuje i rozvoj moderní výstavby. Nejde už ale jen o pouhé proklamace čínské vlády. Ta už přiznala holý fakt, že překotný vývoj minulých let poznamenal i životní prostředí země. V další dekádě navíc čeká Čínu rozsáhlé stěhování lidí z vesnic do měst. Jejich budování předpokládá zapojení nových technologií a ty tu chybí. Například v Pekingu na ekologicky postavené domy nenarazíte, v létě i v zimě tu naplno běží klimatizace.

Bohaté, silné, úspěšné - právě tak je v čínském kalendáři popsané vše, co se zrodí v roce Draka. Ten letos kalendář ovládl a očekává se, že zvedne porodnost i počet nově založených firem. Víra Číny v jeho význam pravidelně zvyšuje chuť Číňanů investovat, navyšuje tržby čínským i zahraničním firmám, v kasách jim běžně přibývají miliony dolarů. A i pro české firmy roste příležitost proniknout na čínský trh. Za značku "Made in Czech Republic" se dnes v Číně nemusí stydět například výrobci těžkých strojů, skla a piva. Potenciál růstu mají ale i obory, jako jsou biotechnologie a letecký průmysl, pro ně se brána do Číny teprve otevírá.

Služby

Kvalita služeb v Číně neroste ani zdaleka tak rychle, jako kvalita zboží. Velká část služeb je sice v mezinárodním měřítku neobchodovatelná, stále ale existují takové, které "na dálku" poskytovat lze. Úspěšné můžou být služby architektů, projekčních kanceláří a energetických auditorů. Perspektivní jsou také finanční služby, které už v podobě poskytování spotřebitelských úvěrů nabízí v Číně PPF Home Credit, nebo projekty v oblasti nemovitostí.

Karel Tinl
Od našeho zpravodaje: Čína

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů