Pátek, 29. března 2024

Znáte Evropskou agenturu pro životní prostředí (EEA)?

Znáte Evropskou agenturu pro životní prostředí (EEA)?

Kdo jsme

Evropská agentura pro životní prostředí (European Environment Agency, EEA) je jednou z agentur Evropské unie. Naším úkolem je přinášet kvalitní a nezávislé informace o životním prostředí. Jsme jedním ze stěžejních zdrojů informací pro všechny, kteří se zabývají vypracováním, přijímáním, prováděním a hodnocením politiky na ochranu životního prostředí, ale také pro širokou veřejnost. V současnosti má agentura EEA 32 členských zemí.

Nařízení, kterým se zřizuje agentura EEA, bylo Evropskou unií přijato v roce 1990. V platnost vstoupilo koncem roku 1993, okamžitě poté, co se rozhodlo, že sídlem agentury bude Kodaň. Prakticky se začalo pracovat v roce 1994. Uvedeným nařízením byla zřízena také Evropská informační a pozorovací síť pro životní prostředí (síť Eionet).

Pověření agentury EEA:

  • napomáhat Společenství a členským zemím činit informovaná rozhodnutí o zlepšování životního prostředí, začleňování ekologických aspektů do hospodářských politik a přechodu k trvalé udržitelnosti.
  • Dále je agentura pověřena koordinovat Evropskou informační a pozorovací síť pro životní prostředí (síť Eioneten)
  • .

Hlavními klienty jsou orgány Evropské unie: Evropská komise, Evropský parlament a Rada. A také naše členské země. Vedle této ústřední skupiny evropských politických subjektů sloužíme též ostatním orgánům EU, jako je Evropský hospodářský a sociální výbor a Výbor regionů.

Mezi dalšími významnými uživateli našich informací je i podnikatelská sféra, akademická obec, nevládní organizace a další zástupci občanské společnosti. Snažíme se, aby komunikace mezi námi a klienty byla oboustranná; tak je totiž možné správně určit jejich potřeby a zajistit, aby našim informacím rozuměli a aby se jimi zaobírali.

Pokud potřebujete podrobnější informace, obraťte se na nás.

Agentura EEA vypracovává řadu posouzení, která analyzují nejnovější trendy vývoje životního prostředí a rovněž různé hospodářské a sociální tlaky, které je ovlivňují. Agentura pracuje také na vývojích scénářů, hodnocení politik a ověřování kvality údajů. Kromě toho koordinuje Evropskou informační a pozorovací síť pro životní prostředí (síť Eionet).

Strategie agentury EEA na období 2004-2008 je spojena s šestým akčním programem Evropského společenství pro životní prostředí na období 2002-2012 (6. EAPen). Agentura se věnuje čtyřem hlavnímtematickým oblastem:

  • řešení problematiky změny klimatu,
  • boj proti ubývání biologické rozmanitosti a snaha o pochopení prostorových změn,
  • ochrana veřejného zdraví a kvality života,
  • využívání a řízení přírodních zdrojů a odpadů.

Agentura EEA koordinuje Evropskou informační a pozorovací síť pro životní prostředí(Eionet), která poskytuje poradenství a informace o ukazatelích a tocích údajů a zefektivňuje poskytování informací. Agentura shromažďuje a analyzujeúdaje o životním prostředíen ze svých členských zemí, od partnerů EU aod mezinárodních organizací. Při přípravě budoucí strategie na období 2009-2013 bude ve středu pozornosti agentury EEA vývoj systému sdílených informací o životním prostředí en(shared environmental information system, SEIS).

Výstupy agentury zahrnují 5leté zprávy o stavu životního prostředí, tematické a odborné zprávy, briefingy, aktuality a informační služby na internetových stránkách, multimédia a interaktivní vzdělávací produkty založené na internetových stránkách. Naše služby zahrnují odborné poradenství pro tvůrce politik, konference a návštěvy, informační systémy, sítě a komunikační služby pro veřejnost.

Stáhněte si na http://www.eea.europa.eu/about-us/documents/index_html strategii agentury EEA na období 2009-2013, komunikační strategii EEA a roční plán řízení.

Dotazy ze strany veřejnosti:


O internetové stránce:
  • Kontaktujte tým pro internetové stránky

Call usZavolejte nám

Recepce:
Telefon:
(+45) 33 36 71 00
Fax: (+45) 33 36 71 99

Informační středisko:
Zavolejte na recepci a požádejte o přepojení na informační středisko.

ZDROJ:EEA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů