Středa, 24. dubna 2024

DUHOVKY: Továrny za smog zaplatí

DUHOVKY: Továrny za smog zaplatí
  1. POLITIKA: Továrny za smog zaplatí
  2. PŘÍRODA: Beskydský rys poprvé na videu
  3. JÍDLO: Sezóna trhů začíná
  4. TIP NA VÝLET: Za krásou bledulí


POLITIKA
Továrny za smog zaplatí

Senát rozhodl, že největší viníci smogu budou i nadále platit za znečišťování ovzduší. Napravil tak obrovskou chybu sněmovny, která v únoru osvobodila hutě, uhelné elektrárny a další velké podniky od všech poplatků za vypouštění škodlivin do vzduchu. Pro statisíce lidí na Ostravsku a na dalších smogem postižených místech je to dobrá zpráva a významný krok na cestě k zdravému prostředí.

Podařilo se to nejen díky intervenci postižených měst a krajů nebo vlivných politiků, ale hlavně díky Vám všem, kteří jste svým senátorům o navrácení poplatků za znečištění napsali. Děkujeme!


PŘÍRODA
Beskydský rys poprvé na videu

O volně žijících rysech v české krajině se většinou pouze mluví. Teď máte šanci jednoho z nich zahlédnout. Podívejte se na historicky první záběry rysa ostrovida, který si označuje své teritorium v oblasti beskydského Javornického hřebene.

Unikátní video natočilo Hnutí DUHA Olomouc v rámci projektu, který má pomáhat návratu vzácných šelem do Beskyd. Jeho další pokračování můžete ovlivnit právě teď. Náš projekt nyní bojuje o první místo ve finále mezinárodní soutěže o grant od evropské outdoorové asociace. O vítězi v online hlasování můžete rozhodnout i vy. Stačí na to tři kliknutí myši. Hlasovat můžete do 1. dubna. Prosíme, pomozte šelmám.


JÍDLO
Sezóna trhů začíná

S přicházejícím jarem se ze zimního spánku probouzí i farmářské trhy. Opět si tak můžete pořídit čerstvé místní jídlo, které k nám zbytečně neputovalo stovky kilometrů v nepřirozených podmínkách v kamionech. Nákupem zdravých českých biopotravin kromě toho podpoříte lokální zemědělce, kteří neničí krajinu používáním průmyslových hnojiv a pesticidů. A pokud se zrovna u vás trhy nekonají, nemusíte věšet hlavu. Najděte si svého nejbližšího farmáře v adresáři Hnutí DUHA.



TIP NA VÝLET
Za krásou bledulí

V kopcích a podhorských lesích právě rozkvétají ohromující koberce bledulí. K růstu jim nejlépe vyhovují vzácné přírodní biotopy chladných a podmáčených olšových lesů, jaké vznikají v údolíčkách přirozeně meandrujících potoků. Proto se uchovaly hlavně díky přírodním rezervacím, jako jsou Údolí Chlébského potoka, Ransko či Ostrolovský Újezd, Čenkovička, Velká a Malá Olšina nebo Čtvrtě a Králova zahrada. Vyberte si místo blízko vás.

Nejvíce takových rezervací je na Českomoravské vysočině nebo v podhůří Orlických hor. Botanici totiž říkají, že Pardubický kraj patří mezi nejbohatší místa s výskytem bledulí v celé Evropě.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů