Čtvrtek, 28. března 2024

Hradec Králové: Jarní úklid začal, košťata brousí chodníky ostošest

Hradec Králové: Jarní úklid začal, košťata brousí chodníky ostošest

Jarní úklid městaÚklidové čety Technických služeb Hradec Králové mají po zimě napilno. Z ulic začínají mizet tuny písku spotřebovaného při zimní údržbě i metráky psích výkalů. Košťata, lopaty a volanty zametacích strojů berou po zimě do rukou bezmála tři desítky pracovníků, časem k nim přibude i několik brigádníků - lidí pobírajících dávky v hmotné nouzi.

Do ulic postupně vyrážejí všechny stroje. Jejich cíl je jasný: vyčistit chodníky a vozovky od nánosů písku a dalšího posypového materiálu. Přestože letošní zima nebyla na sníh bohatá, na veřejných prostranstvích přistálo více než 236 tun písku a 68 metrů krychlových ekogritu, tedy umělé drti. Tento materiál teď musí z ulic co nejrychleji zmizet.

"Na čištění města letos máme sedm chodníkových zametacích vozů, tři auta na vozovky a pracovníky na ruční úklid. Dohromady se do jarního úklidu zapojí téměř třicet lidí. Ve správě máme 438 kilometrů silnic a 309 kilometrů chodníků,"přiblížil situaci vedoucí střediska čištění města Technických služeb Hradec Králové Pavel Holeček. Úklid po zimě chtějí technické služby dokončit do závěru května. V první fázi se zaměřují na centrum a hlavní dopravní trasy, následněvysmýčí i okrajové části města. Počátkem tohoto týdne se ke slovu dostaly i hadice, kterými pracovníci smývají písek, prach a další nepořádek z chodníků. Začíná rovněž jarní očista osmašedesáti dětských hřišť.

Kromě úklidu pozůstatků zimní údržby se městská organizace v pondělí pustila do blokového čištění města, které potrvá až do konce listopadu. Do pořádku při něm postupně dá dalších 111 kilometrů ulic. Při této činnosti se pracovníci neustále potýkají s nekázní řidičů, kteří na čištěné ulici nechají i přes včasná upozornění auta. Nejenže tím zdrží provedení prací a odlehčí své peněžence, ale zároveň vystaví auto riziku neúmyslného poškození nebo znečištění.

Do úklidu hodlají technické služby zapřáhnout i lidi pobírající dávky v hmotné nouzi. "O zaměstnávání těchto lidí jednáme s úřadem práce. Začít pracovat by mohli ve druhé polovině dubna nebo v květnu. Na čištění města chceme takových lidí využít sedm až devět," odhaduje vedoucí příslušné správy Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek. Problémem zejména travnatých ploch jsou psí exkrementy, na které si technické služby s příchodem jara také více posvítí. "Jelikož přes zimu nebylo tolik sněhu, snažili jsme se je odklízet i v zimě, ale teď je tato činnost určitě častější. Každý den jsou venku oba vysavače," řekl Pavel Holeček. Zbytky látkové výměny psů by venku vůbec nemusely být, kdyby pejskaři po svých miláčcích uklízeli. Možností k tomu mají dost. Ve městě je kromě 1773 běžných odpadkových košů rozmístěno také 355 košů vybavených schránkami na sáčky na psí exkrementy. Naplněné je pak mohou vhodit do kteréhokoliv koše nebo kontejneru.

K většímu pořádku ve městě by mohla přispět právě veřejnost sama. Zejména nyní, kdy je peněz na úklid kvůli úsporám méně. Stačí, když lidé nebudou odhazovat papírky nebo nedopalky na zem. "Stává se, že nás obyvatelé někdy i nevybíravěvyzývají, abychom okamžitě přijeli uklidit k jejich domu, kde se povalují nedopalky. Zajišťujeme úklid celého města, takže nemůžeme být hned všude. Nepořádek pod okny si lidé často dělají sami. Pokud nebudou házet odpadky na zem, bude tam větší pořádek," je přesvědčen Daniel Jeřábek.

ZDROJ:www.hradeckralove.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů