Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ochránci přírody vyzvali po svém víkendovém sněmu ministerstvo životního prostředí, aby v celém Česku nepovolilo průzkum ložisek břidlicového plynu. Pokud by se ministerstvo výzvou Českého svazu ochránců přírody neřídilo, hodlají aktivisté radit dotčeným obcím, jak případné těžbě zabránit.

Na jednoho Čecha připadá 317 kilogramů komunálního odpadu ročně, zatímco průměr EU činil 502 kilogramů. Podle včera zveřejněných dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) za rok 2010 tak na Česko čtvrté nejnižší množství komunálního odpadu z evropské sedmadvacítky. Největší množství odpadu na hlavu vytvořili na Kypru (760 kilogramů), nejméně v Lotyšsku - 304 kilogramů.

Významné kontrakty na dodávku parních turbín ve Velké Británii a Německu se podařilo uzavřít společnosti Škoda Power z jihokorejské skupiny Doosan. Oba jsou v objemu stovek milionů korun, oba mají být realizovány v roce 2013.
Dodávka turbosoustrojí o výkonu 40 MW pro elektrárnu Sleaford firmou Eco2 Ltd. v hrabství Lincolnshire je vůbec první zakázkou v historii plzeňské strojírny do Velké Británie. Zákazníkem je dánská společnost Burmeister & Wein Scandinavian Contractors A/S. Elektrárna bude spalovat biomasu a zásobovat elektrickou energií 65 000 okolních domácností.

Gabiony, drátěné koše vyskládané vhodným kamením, jsou v poslední době velmi oblíbeným stavebním prvkem na zpevňování svahů či třeba ohraničování pozemků. Své využití mají ovšem nejen ve stavebnictví, ale také v zahradní architektuře a ekologii.

Conavit je kompletně přírodní hnojivo, které je pomalu rozpustné, což má za následek neustálé a postupné uvolňování živin. Na rozdíl od chemických hnojiv se nevyplavuje a nezanechává v půdě žádné škodlivé zbytky. Jedná se o ekologický přípravek, který je certifikován také pro použití v ekologickém zemědělství.

Sekačka Husqvarna Automower Solar Hybrid je první plně automatickou sekačkou na světě, která je částečně poháněna sluneční energií. Pokud je k dispozici denní světlo, umožní sluneční články prodloužit délku sečení do té doby, než bude nezbytné její dobití. Je vhodná pro plochy o rozloze 2200 m2 v závislosti na světelných podmínkách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů