Pátek, 29. března 2024

Statistická ročenka životního prostředí České republiky 2011

Od roku 2008 vychází Ročenka pouze v elektronické verzi..

Statistická ročenka životního prostředí České republiky 2011

Nová, v pořadí již 21. Statistická ročenka životního prostředí České republiky (Statistical Environmental Yearbook of the Czech Republic 2011), která byla právě zveřejněna na stránkách agentury CENIA, nabízí oproti předchozím letům posílenou grafickou prezentaci dat, zejména formou map, případně kartogramů či kartodiagramů.
Jsou zde rovněž publikovány výsledky některých aktuálních projektů, které se týkají zejména oblasti vlivu zhoršeného životního prostředí na lidské zdraví ve vybraných regionech ČR. Zajímavostí Ročenky je i kapitola přehledně shrnující názory a postoje veřejnosti, a to nejen v souvislosti s životním prostředím.
Publikovaná data v Ročence potvrzují zejména skutečnost, že z hlediska dlouhodobějšího vývoje je stav životního prostředí v ČR ve většině parametrů po roce 2000 stagnující. Problémy životního prostředí charakteristické pro začátek 21. století, jako jsou neuspokojivá kvalita ovzduší v sídlech a městských aglomeracích i nepříznivý stav přírodních stanovišť, přetrvávají. Zhoršená kvalita ovzduší nadále přináší zdravotní rizika pro obyvatele žijící v zasažených oblastech. Kolísání kvality životního prostředí v posledních letech nabývá na dynamice, a to v souvislosti s rychlými výkyvy národní i globální ekonomiky.
Česko-anglická Ročenka vychází jako společná publikace Ministerstva životního prostředí a Českého statistického úřadu a za zpracování zodpovídá CENIA, česká informační agentura životního prostředí. V souladu se zákonem č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí, ve znění pozdějších předpisů a se směrnicí Rady EK č. 2003/4/ES ze dne 28. ledna 2003, o přístupu k informacím o životním prostředí podává ucelený pohled na stav životního prostředí v ČR.
Od roku 2008 vychází Ročenka pouze v elektronické verzi na www.cenia.cz v sekci Publikace. K dispozici je rovněž na CD, které je přílohou tištěné Zprávy o životním prostředí ČR 2010.
Kontakt:
Eva Branišová
tisková mluvčí
CENIA, česká informační agentura životního prostředí,
Litevská 1174/ 8 , 100 05 Praha 10

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů