Čtvrtek, 28. března 2024

Veletrh ECOWORLD představí domy ze slámy, loď z odpadků, život na ekofarmách i veletržní kino

Rady, jak žít šetrně a chránit životní prostředí, nejnovější poznatky o přírodě či obnovitelných zdrojích doplněné o názory odborníků, praktické ukázky i filmové projekce...

Veletrh ECOWORLD představí domy ze slámy, loď z odpadků, život na ekofarmách i veletržní kino

Rady, jak žít šetrně a chránit životní prostředí, nejnovější poznatky o přírodě či obnovitelných zdrojích doplněné o názory odborníků, praktické ukázky i filmové projekce. Tato a mnohá další lákadla čekají na příznivce života odpovědného vůči svému prostředí na 4. veletrhu ekologie a udržitelného rozvoje ECOWORLD. Klíčovými se pro letošní ročník stanou obory, jejichž existence a budoucnost aktuálně vyvolává celospolečenské otázky: bioobaly, alternativní energie, zelený marketing a další.
ECOWORLD je jedním ze čtyřlístku veletrhů, které se uskuteční v rámci BIOSTYL 2012 ve dnech 20. - 22. dubna v prostorách Průmyslového paláce v Praze - Holešovicích. Návštěvníci se mohou těšit na řadu přednášek a konzultací s odborníky, prezentace ekologických projektů, ale rovněž na množství produktů, které bude možné na místě zakoupit za příznivé veletržní ceny.
Lákadlem budou například přednášky o bydlení v domech z balíků slámy nebo o léčivé energii ukryté pod kůrou stromů. Na ekologickou péči o dítě a kontaktní rodičovství se zaměří přednáška Ekodítě. Pod pojmem WWOOFING je pro změnu ukryt projekt, který návštěvníky zavede na dobrodružný výlet po zahraničních ekofarmách, kde se mimo jiného dozví o výhodách nové originální formy odběru biopotravin přímo od zemědělců. Projekt Zeměloď neboli stavění lodi z použitých obalů se stane inspirujícím pro oko i zamyšlení. Množství lahůdek slibuje jedna z hlavních náplní ECOWORLDU - veletržní kino se sekcí Ozvěny EKOFILMU a dalšími snímky s tematikou přírody a ekologie. Uvedeny budou například filmy režiséra Viliama Poltikoviče, známého díky spolupráci s Jaroslavem Duškem, nebo dokumentárně laděný Rok konopí - Year of Mari(c)huana, který zde bude exkluzivně promítán den po nasazení do českých kin.
Více informací o programu, jednotlivých veletrzích, stejně jako o speciální slevové akci na vstupenky je k dispozici na www.mojeveletrhy.cz, předprodej probíhá na www.vstupenkov.cz. Další informace na http://www.facebook.com/eso.bio.eco.
"Spotřebitelé začínají stále častěji vyhledávat zboží denní spotřeby, které je ohleduplné ke zdraví i k přírodě. Naším záměrem je prostřednictvím veletrhu veřejnost seznámit s co nejširší nabídkou a prolomit bariéry dostupnosti mnoha šetrných výrobků na trhu, ale i služeb orientovaných na ekologický životní styl," uvádí Ctirad Hemelík, ředitel pořádající společnosti Felicius Media.
Mnohé otazníky na téma ekologie a zdravotní (ne)závadnosti obalů vyjasní Zelená domácnost.com, která na letošním ECOWORLDU představí novou řadu unikátního českého výrobku Zdravá lahev(R). Nová generace Zdravé lahve je vyrobena z polypropylenu speciálně vyvinutého pro lékařské a farmaceutické účely a splňuje nejnovější celosvětové požadavky na kvalitu a zdravotní nezávadnost. Navíc nezatěžuje životní prostředí jako v současné době nejvíce rozšířené PET lahve.
Projekt příznačně nazvaný Podporujme svého sedláka spočívá v komunitní podpoře drobných lokálních farmářů, v níž spatřuje cestu k udržitelné spotřebě potravin v 21. století. Odběratelé uzavírají dlouhodobou smlouvu se zemědělcem a sdílejí tak výhody i rizika jeho hospodaření. Návštěvníci semináře na veletrhu ECOWORLD zhlédnou projekci krátkého filmu a seznámí se nejen s tímto konceptem, ale také s vybranými tuzemskými i zahraničními farmami, kde tento systém již úspěšně funguje.
Co znamená WWOOFING a v čem spočívá působení organizace s tímto pojmem spojené, objasní Pavel Kovařík, který provede dobrodružnou cestou po zahraničních ekofarmách. Návštěvníci přednášky dostanou příležitost poznat, že svět ekofarem je velmi barevný a ukrývá mnoho inspirace. Kromě vylíčení zážitků a příběhů z rakouských a švédských ekofarem zavede přítomné i k jednomu šamanovi, který svou farmu vede tak trochu jiným způsobem.
Podobně laděný seminář na téma permakultura, neboli koncepce přístupu usilující o trvalou udržitelnost ve vztahu k zemědělství a životnímu prostředí, povede permakulturní aktivistka Kateřina Horáčková. Zájemcům osvětlí nejen celou problematiku, vizi a praktické uplatnění tohoto směru v běžném životě, ale dotkne se například i otázky biopotravin. Účastníkům poradí, jak žít permakulturně v každém domě i bez kolečka a rýče.
Povídání o stromech a dřevu jako nejsilnějším elementu organické energie zpestří programovou nabídku veletrhu. Sochař Petr Eschler, který pracuje s různými druhy dřevin, během své praxe poznal různé vlastnosti jednotlivých dřevin a jejich léčivou energii. Dalším nekonvenčním projektem bude již zmíněná Zeměloď, pro jejíž stavbu se na veletrhu uskuteční veřejná sbírka stavebního materiálu. Dobře poslouží například použité PET lahve, plechovky a lahve od nápojů, ale třeba také pneumatiky.
Informační sekce neziskové organizace Člověk v tísni umístí na letošním veletrhu stánek s názvem Rozvojovky. Ohniskem jeho působení se stanou palčivé otázky a souvislosti našich životů s děním na vzdálených místech planety: Vyhnání farmářů z jejich polí kvůli našemu pracímu prášku. Plíšek válečného konfliktu v našem mobilu. Jak souvisí to, co si kupujeme, s problémy v rozvojových zemích? - na tyto a mnohé další otázky naleznete u stánku odpověď.
Stěžejní a mezi návštěvníky oblíbené veletržní kino, které se letos opět stane součástí veletrhu ECOWORLD, uvede řadu snímků s orientací na přírodu či životní prostředí, duchovno i společnost od českých i zahraničních tvůrců. Jeho hlavní sekce - Ozvěny EKOFILMU odkazuje na 37. ročník mezinárodního filmového festivalu, který působí jako významný zdroj nejnovějších informací o stavu přírody a životního prostředí v různých zemích světa a v mnoha případech přináší i fakta o řešení závažných kauz. Nabídne například krátkometrážní snímek O lesech a lidech, na téma radiace, bez které by naše planeta nikdy nevznikla, se zas zaměří film Lapeni v síti radiace. Chorvatský snímek Žena, jež mluví se zvířaty pro změnu ukáže, jak může člověk porozumět zvířatům a jak s nimi žít v harmonii. O hluboké lásce k přírodě a divokým zahradám vypoví Divocí výrostci - O zahradních pirátech a bylinkových čarodějkách.
Mimo sekce Ozvěny EKOFILMU se mohou diváci těšit na dalších šest snímků. Maestra Ayahuasca aUčitelé z hvězd jsou počiny režiséra Viliama Poltikoviče, jejichž prostřednictvím nás seznámí s prostředím Amazonie a Peru. Přináší svědectví o místních šamanech, kteří žijí v souladu s přírodou a dokážou léčit i nevyléčitelné nemoci nebo o energetických místech, kde jsou často k vidění pozoruhodné světelné objekty.
Dramaturgie veletržního kina exkluzivně nabídne i snímek Rok konopí - Year of Mari(c)huana, který vstupuje do českých kin 19. dubna. Celovečerní dokumentární film režiséra Petra Slabého a producenta Jana Hrnčíře sleduje osudy čtyř pacientů, kteří se rozhodli ukončit oficiální medicínskou léčbu a začít užívat konopí nebo výrobky z marihuany. Rázem se ocitli na hranici zákona, v některých případech dokonce za ní. Dokumentaristé zmapovali i tzv. "Izraelský model" využití konopí pro lékařské účely a zachytili přístup českých politiků, státních úředníků i policistů.
Veletrh ECOWORLD i BIOSTYL 2012 jako takový však nabídne mnohem více. Na největším veletrhu zaměřeném na zdravou výživu a životní styl ve středním a východním regionu nebude chybět kromě stovek stánků také tradiční doprovodný program pro jednotlivce i rodiny s dětmi. Na návštěvníky čeká přehlídka nejnovějších produktů, trendů a služeb z oblasti zdravého životního stylu, osobního růstu, sebepoznání či vzdělání, přijede také řada exkluzivních hostů z Česka i zahraničí s pestrou paletou témat i otázek k diskuzi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů