Pátek, 29. března 2024

DUHOVKY: Lidé budou moci i nadále pomáhat přírodě

DUHOVKY: Lidé budou moci i nadále pomáhat přírodě
  1. DĚKUJEME: Lidé budou moci i nadále pomáhat přírodě
  2. JÍDLO: Pochutnejte si na místním
  3. ŠELMY: Projekt Hnutí DUHA vyhrál mezinárodní grant
  4. PRAHA: Vytáhněte kola, je tu cyklojízda


DĚKUJEME
Lidé budou moci i nadále pomáhat přírodě

Máme pro vás dobrou zprávu! Na podzim jsme se k Vám obrátili s prosbou o pomoc při záchraně našich pobytů, kam dobrovolníci z řad veřejnosti tradičně přijíždějí pomáhat přírodě. Povedlo se, další ročník Týdnů pro les je před námi. Drobným dílem přispělo také Ministerstvo vnitra ČR a veřejné sbírky Obchodů Nadace Veronica. Rádi bychom tímto Vám, našim dárcům, poděkovali za podporu a pozvali vás na na některý z osmi chystaných turnusů.

Vyrazte s námi do Jizerských hor, Moravského krasu nebo do Beskyd. Vyzkoušejte si péči o remízky a meze ve volné krajině, zahrazování starých melioračních struh, nebo ošetřování alejí. Vyberte si a prožijte s námi týden v krásném prostředí při smysluplné práci.


JÍDLO
Pochutnejte si na místním

Zajímáte se odkud pochází jídlo na vašem stole? Místní nebo z ciziny? Hnutí DUHA prozkoumalo nabídku českých supermarketů a zjistilo, že víc jak polovina nabízených brambor, jablek, cibule nebo mrkve pochází z dovozu. Tyto potraviny k nám přitom cestují tisíce kilometrů naprosto zbytečně, protože tuzemská produkce je schopná pokrýt velkou část naší spotřeby.

Když místo v supermarketu nakoupíte na farmářských trzích, nebo u blízkého zemědělce přímo ze dvora, máte jistotu, že jídlo bude chutné, čerstvé a zároveň podpoříte lokální ekonomiku. Kam to máte pro místní potraviny nejblíž, zjistíte v adresáři Hnutí DUHA.


ŠELMY
Projekt Hnutí DUHA vyhrál mezinárodní grant

Projekt Hnutí DUHA Olomouc, který má pomáhat návratu vzácných šelem do Beskyd, vyhrál díky Vám světovou soutěž o grant od evropské outdoorové asociace. V těžké konkurenci jsme získali téměř třetinu všech hlasů v internetovém hlasování, které o vítězi rozhodlo. Velmi si Vaší pomoci ceníme.

Získali jsme tak část prostředků na pokračování našich úspěšných vlčích a rysích hlídek, které chrání vzácné šelmy před pytláky, nebo mapování pohybu těchto zvířat na obou stranách česko-slovenské hranice. Stále ale nemáme pokryté všechny náklady pro chystaný dvanáctý ročník hlídek. Chcete-li šelmy podpořit, přihlaste se prosím. I drobný příspěvek je pro nás důležitý. Děkujeme, že pomáháte našim dobrovolníkům pokračovat v jejich ochraně.


PRAHA
Vytáhněte kola, je tu cyklojízda

S jarem přichází kromě sezóny farmářských trhů i sezóna cyklistická. Všichni pražští milovníci kol se tak mohou těšit na tradiční Velkou jarní cyklojízdu, která se koná za týden, ve čtvrtek 19.dubna. Vyjíždí se v 18 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad, nebudou chybět doprovodné aktivity pro velké i malé ani závěrečná afterparty. Přidejte se a dejte vědět politikům z magistrátu, že chcete bezpečnější podmínky pro cyklisty, více cyklostezek a čistější vzduch také v Praze.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů