Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Právě sto let uplynulo v úterý 10. dubna od okamžiku, kdy svého času největší osobní loď světa vyplula na svou první a zároveň poslední plavbu. Smutné výročí si příští týden připomenou tisíce pasažérů moderních osobních lodí přímo na vlnách Atlantského oceánu. Ledovce ale nejspíš zahlédnou jen náhodou.
Účastníci vzpomínkové plavby kopírující trasu nešťastného Titaniku se však ledu nemusejí obávat téměř vůbec. Kvůli globálnímu oteplování, které každoročně a - jak varují vědci - stále rychleji ukrajuje z ledovců, se posouvá i hranice výskytu ledovců dále na sever (a na druhé polokouli na jih). Nedávno se tak podařilo poprvé proplout i legendární Severozápadní cestou podél sverního pobřeží Severní Ameriky.

Den země v Chomutově
14. 4.
Chomutov, Zoopark
www.zoopark.cz
Oslavte v Zooparku Chomutov Den Země. Vaše děti se zde nejen poučí, ale hlavně pobaví. Lesy ČR pro ně připraví ekologické soutěže, pracovníci z ekocentra Cevyk předvedou pletení předmětů z pedigu a křtít se bude čerstvě narozené mládě. Kromě toho nebude chybět ani divadlo, hudba
a ukázky sokolnictví.

Den velbloudů
14. 4.
Praha, Zoo
www.zoopraha.cz
Velbloudí samec Jepe, jehož tvář můžete vídat na plakátech, oslaví tuto sobotu své desáté narozeniny. Popřejte této velbloudí celebritě a vyzkoušejte, zda dokážete to, co velbloudi.

Nadace Partnerství nabízí zájemcům o účast v soutěži Město stromů bezplatné odborné jarní semináře s tematikou péče o městskou zeleň s důrazem na zapojení veřejnosti. Dva dvoudenní semináře nazvané Plánování a revitalizace městské zeleně se zapojením veřejnosti se uskuteční v termínech: 10. dubna od 9 do 17 hod. (část teoretická) a 24. dubna od 9 do 17 hod. (praktická část) v Brně; 3. května od 9 do 17 hod. (část teoretická) a 17. května od 9 do 17 hod. (praktická část) v Praze. Semináře jsou určeny zejména městům, která se chystají na účast v soutěži Město stromů. Cenné poznatky a inspiraci tam pro svou práci naleznou hlavně pracovníci odboru životního prostředí, koordinátoři MA21, ale i starostové a místostarostové.

Toho, kdo byl zvyklý v květnu účastnit se v Brně mezinárodní vodohospodářské výstavy VODOVODY-KANALIZACE a jejího doprovodného odborného programu a letos tuto akci marně hledal v nabídce brněnského výstaviště, možná zaujme informace, že Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) pod odbornou záštitou ministerstev zemědělství a životního prostředí, Asociace krajů ČR a SMO ČR uspořádá 29. a 30. 5. v pražském hotelu Clarion Congress Hotel setkání oboru vodního hospodářství pod názvem 1. mezinárodní bienální konference VODA FÓRUM 2012. Proslýchá se, že napřesrok se v Praze uskuteční výstava věnovaná vodnímu hospodářství a v modelu - vždy ob rok konference a ob rok výstava, má nová tradice pokračovat také v dalších letech.
Podle Miloslavy Melounové, ředitelky kanceláře SOVAK, letos na konferenci najdou >>svá

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů