Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Co projedná vláda ve středu:
15.
Zrušení usnesení vlády č. 1494 ze dne 16. listopadu 2005 o úhradě pravidelného ročního příspěvku Evropské environmentální kanceláři (EEB)
č.j. 333/12
Předkládá: ministr životního prostředí

Ekologický růst v odvětví maloobchodu
Evropská komise uspořádala seminář, který se zabýval ekologickým růstem v odvětví maloobchodu. Své připomínky k této problematice představilo rovněž Evropské sdružení malých a středních podniků a řemeslníků UEAPME. UEAPME především upozorňuje, že chce-li Komise zvýšit spotřebu ekologicky šetrných výrobků, musí především zlepšit jejich image. Spotřebitelé totiž tyto výrobky často považují za nevhodné. Je rovněž potřeba zjednodušit kritéria na udělení ekologicky šetrné značky pro výrobky. Tato simplifikace by měla pomoci lepšímu prosazení ekologicky šetrných výrobků u malých a středních podniků. UEAPME také varuje před uplatňováním stejných pravidel pro velké podniky a pro mikropodniky nebo malé podniky. Ty potřebují opatření šitá na míru, protože nemají tak velkou technickou kapacitu, informovanost, ani přístup k finančním prostředkům. V dokumentu, který naleznete zde, představuje UEAPME své požadavky v této oblasti a rovněž uvádí potřebu dobrovolných iniciativ zaměřených na posílení osvětových rolí prodejců.

Návrh Směrnice Rady o obalech a obalových odpadech
Návrh SMĚRNICE(cs) Rady, kterou se mění příloha I směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/62/ES o obalech a obalových odpadech
Směrnice 94/62/ES o obalech a obalových odpadech stanoví obecnou definici obalu a v příloze stanoví výčet názorných příkladů pro uplatňování těchto definičních kritérií. Návrh mění přílohu směrnice 94/62/ES a doplňuje do ní nové příklady obalů, a tím usiluje o vyjasnění případů, kdy je nejasná hranice mezi tím, co je obal, a co nikoli.

České společnosti v roce 2011 vypustily méně emisí
Evropský registr emisního obchodování zveřejnil statistiky obchodování s emisními povolenkami v roce 2011. Povolenky zavedla Evropská unie s cílem přinutit evropské průmyslové podniky snižovat množství škodlivých plynů vypouštěných do ovzduší. Tyto povolenky jsou rozděleny mezi jednotlivé členské státy, poté mezi jednotlivé sektory a posléze mezi firmy. Pokud někomu povolenky zbydou, může je prodat jinému podniku. Data zveřejněná za rok 2011 ukazují, že české společnosti vypustily do ovzduší více než 74 milionů tun emisí. V celkovém porovnání s rokem 2010 je to o 1,85 procent méně. Nutno poznamenat, že firmy v České republice mohly využít o 12,2 milionů povolenek v celkové hodnotě čtyř miliard korun více. Cena povolenek v současnosti činí 7 euro za tunu oxidu uhličitého. Odborníci však argumentují, že je cena příliš nízká a společnosti nejsou dostatečně motivovány ke snižování vypouštěných emisí. Na druhé straně společnosti argumentují tím, že nejasná situace kolem obchodování s povolenkami narušuje stabilitu investičního prostředí.

Jak chutná skutečné kuřecí maso či co znamená biojehněčí, zjistíte, když navštívíte farmu Biochov v Jablonném v Podještědí, kde chovají na čtyři tisíce kusů kuřat a dal-ších několik set jehňat. Kuřata z bio-farmy jsou totiž v chovu dlouhých 81 dní, zatímco kuřata z konvenčního chovu se dožívají pouze 30 dní. Navíc se nepoužívají umělá hnojiva, ani se zvířata preventivně nedopují antibiotiky. Jehněčí je třeba objednat dopředu, protože pro velký zájem nestíhají pokrýt poptávku. Biochov a další ekologické farmáře z východních Čech zastřešuje společnost Biopark. Kdo chce ochutnat vynikající jehněčí či maso z mladých býčků přímo v prostředí Českého Švýcarska, měl by navštívit usedlost Na Stodolci v Chřibské. Mezi odběratele masa z této farmy ostatně patří řada restaurací a hotelů v Česku. V usedlosti Na Stodolci mohou návštěvníci také přespat. Maso z východočeských biofarem je pod označením Biopark k dostání ve vybraných prodejnách řetězce Albert.
Podrobnější info:
registr certifikovaných farmářů najdete na www.biokureci.cz a www.biohovezi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů