Pátek, 26. dubna 2024

Novinky 7.G: Sdílím, tedy jsem?

Novinky 7.G: Sdílím, tedy jsem?
  1. NOVÉ ČÍSLO 7.G: Sdílím, tedy jsem?
  2. FOTOGALERIE: Záchranná stanice Jinonice
  3. SÍTNICE: Konzumní děti ve 100% bavlně
  4. PODPOŘTE 7.G: Možnosti tu jsou


NOVÉ ČÍSLO 7.G
Sdílím, tedy jsem?

Po letošní jedničce, zaměřené na projevy krize, si druhé číslo Sedmé generace hlouběji všímá rozličných projevů sdílení, neboli aktivit, které upřednostňují společné vlastnictví či bezplatnou výměnu zboží. Kromě polemického textu Karla Dolejšího si na webu 7.G můžete přečíst i článek Zuzany Vlasaté na téma využívání sociálních sítí občanskými aktivisty či reflexi díla legendárního ekologického novináře Josefa Velka z pera Jakuba Patočky. K hlavnímu rozhovoru jsme tentokrát pozvali energetika Milana Smrže, který na rozdíl od Jaroslava Duška nepředvídá příchod pátého či šestého slunce, ale "pouze" brzký přechod k solární energetice. Seznam všech článků čísla najdete tady.


FOTOGALERIE
Záchranná stanice Jinonice

Po cestě do Číny Honzy Miesslera se ve webové fotogalerii můžete podívat na fotky z lehce posmutnělé, leč poutavé reportáže Elišky Hlízové z jinonické záchranné stanice pro volně žijící živočichy.


SÍTNICE
Konzumní děti ve 100% bavlně

V nové Sítnici na vás opět čekají tři videa, tentokrát dokument Konzumní děti, pojednávající o vzestupu (nejen) amerického trhu s výrobky pro děti, dále film 100% bavlna, sledující neblahé dopady pěstování bavlny v jižní Indii, a též ukázka z dobrovolně-skromného experimentu Člověk bez dopadu, který jsme nedávno v 7.G přibližovali.


PODPOŘTE 7.G
Možnosti tu jsou

V poslední době jsme vás pravidelně informovali o nových možnostech předplatného Sedmé generace, které už lze objednat i na Slovensko či v elektronické podobě včetně verzí pro e-čtečky a mobilní telefony. Pokud je vám Sedmá generace sympatická, můžete ji ovšem podpořit i řadou jiných způsobů, třebas inzercí, doporučením její četby přátelům, oslovením oblíbené knihovny, ať 7.G odebírá, nebo umístěním jednoho ze sedmogeneračních motivů na váš facebookový profil. Více tipů najdete tady. Za jakoukoli pomoc srdečně děkujeme.

Občerstvující jaro vám přeje redakce 7.G.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů