Pátek, 29. března 2024

DUHOVKY: Hledáme postižené smogem

DUHOVKY: Hledáme postižené smogem
  1. SMOG: Hledáme postižené
  2. ŠUMAVA: Stráský chystá pokračování chemické války
  3. OBNOVITELNÉ ZDROJE: Stát se zmítá ode zdi ke zdi
  4. INICIATIVA: Mladí lidé se učili občanské angažovanosti


SMOG
Hledáme postižené

Smog ve vzduchu pravidelně překračuje platné hygienické limity. Statisíce lidí kvůli tomu trpí zbytečnými chorobami, od bronchitidy po astma. Stát by měl podle zákona zajistit jejich dodržování - ale (milosrdně řečeno) nedělá dost. A hlavně: nedělá zdaleka ani tolik, co by udělat mohl.

Možná také vy patříte mezi postižené. V tom případě máme pro vás zvláštní nabídku od našich kolegů z organizace URAcademy. Spolu s právníky chystají hromadnou žalobu poškozených lidí, která by žádala soud, aby státu příkázal dodržovat své vlastní závazky. Hledají lidi, kteří by byli ochotni se přidat. Musíte splnit tři podmínky: musíte za prvé žít v místech, kde smog překračuje limity, za druhé vy nebo vaše děti trpět chorobami dýchacího ústrojí a za třetí - samozřejmě - chtít do toho jít. Nebudou od vás potřebovat více než lékařskou zprávu a plnou moc. Nic na tom nevyděláte, ale možná pomůžete donutit ministry, aby dělali svoji práci. Pokud jste ochotni se přidat, napište na info@hnutiduha.cz (do předmětu e-mailu napište prosím Žaloba proti smogu). Předáme Váš kontakt dál.


ŠUMAVA
Stráský chystá pokračování chemické války

Oddělení státní správy národního parku vydalo povolení svému řediteli, aby ve vzácné šumavské přírodě opět používal jedovaté chemické postřiky. A to přesto, že úředníkům chybí důležitý posudek, který by prověřil, zda chemické postřiky vážně neohrozí vzácné a chráněné druhy zvířat. Hnutí DUHA se proto proti verdiktu odvolalo.

Už loni nechal ředitel Stráský ilegálně rozmístit stovky otrávených kmenů. Česká inspekce životního prostředí proto zahájila řízení o udělení pokuty. Hnutí DUHA už několikrát upozornilo, že chemický postřik nezabíjí pouze kůrovce, ale veškerý hmyz, včetně střevlíků, lumčíků, pestrokrovečníků, chalcidek a dalších druhů, které kůrovce hubí a do otrávených kmenů za ním ve velkém přilétají. Také vědci varovali, že takto je zahubeno mnohem více jedinců dalších druhů hmyzu než samotného lýkožrouta. Aktuální vývoj situace kolem šumavského národního parku můžete sledovat prostřednictvím facebookového profilu Hnutí DUHA nebo iniciativy Šumava žije.


OBNOVITELNÉ ZDROJE
Stát se zmítá ode zdi ke zdi

Šéfka Energetického regulačního úřadu oznámila, že chce od roku 2014 skončit s podporou obnovitelných zdrojů. Stop by se měl paušálně týkat všech projektů - velkých i malých, drahých i levných, špatných i chytrých. Prostě všech. Poté, co byly nekriticky podporovány všechny solární projekty bez rozdílu, nyní se stát obrací k druhému extrému, nepodpořit nic.

Takový zmatek `ode zdi ke zdi` je pro českou ekonomiku škodlivý. Parlament by měl podle úspěšného britského vzoru schválit nový zákon, který závazně stanoví, jakým tempem budeme snižovat svoji závislost na stále dražších fosilních palivech, a tím nastartovat investice do chytrých domácích řešení, jako je čistá energetika. Pomozte nám takový zákon prosadit, podpořte iniciativu Velká výzva a napište dopis vlivným poslancům.


INICIATIVA
Mladí lidé se učili občanské angažovanosti

Jak naplánovat veřejnou kampaň k místnímu problému, jak si požádat o grant nebo jak pracovat s novými médii? To vše a mnoho dalšího se naučilo 16 mladých lidí v rámci letošního turnusu Česko-Slovenské školy občanské iniciativy. Tu pořádá Hnutí DUHA společně se svými partnery z Nesehnutí, Sosny a Servisného centra Ekofóra. Součástí vzdělávání v občanských dovednostech byla i série besed s osobnostmi veřejného života, například signatářkou Charty 77 a publicistkou Petruškou Šustrovou nebo mezinárodně uznávaným fotoreportérem Andrejem Bánem.

Letos obnovený projekt navazuje na Školu občanské iniciativy, jejíž první čtyři ročníky proběhly na přelomu století a prošlo jimi na 150 absolventů. Velká část z nich se dodnes zapojuje do práce nejrůznějších občanských iniciativ po celé České republice. Pro dalších 16 dobrovolníků je letos připraveno letní týdenní soustředění na Vysočině. Pracujeme také na zajištění pokračování vzdělávacích kurzů už v podzimních měsících. Průběžné informace o projektu najdete na stránkách Hnutí DUHA.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů