Čtvrtek, 28. března 2024

Krematorium pro zvířata v Sosnové je ohroženo, lidé jsou proti

Krematorium pro zvířata v Sosnové je ohroženo, lidé jsou proti

Plány novoborské firmy Noamy na výstavbu krematoria pro zvířata u Sosnové na Českolipsku jsou vážně ohroženy. Obyvatelé Sosnové se brání, sbírají podpisy na petici proti záměru. Obávají se zápachu, mnozí si krematorium pletou s kafilerií. Lidé hlavně nevěří tomu, že vše bude skutečně tak, jak je uvedeno v záměru, v minulosti se opakovaně spálili, řekla dnes ČTK starostka Sosnové Jindřiška Halasníková. Pod peticí se za týden nasbíralo na pět desítek podpisů a každý den podle ní přibývají další.

Krematorium pro zvířata je zatím v Česku jen jedno, v Brně. Lidí, kteří se chtějí se svým domácím mazlíčkem důstojně rozloučit, ale přibývá. Majitele ze severu Čech často odradí příliš vysoké náklady na přepravu přes celou zemi, a tak se Dalibor Novák, který už rok provozuje na Českolipsku pohřební službu pro zvířata, rozhodl vybudovat vlastní krematorium. Vybral si k tomu nevyužívaný areál správy silnic v sousedství Autodromu v Sosnové. Ročně počítá se zhruba 600 kremacemi. Chce využít špičkové plynové pece. "Znečištění, které produkují, je menší než v případě starých kotlů na tuhá paliva, které lidé v obci mají," řekl dnes ČTK Novák.

Obec informoval Novák o záměru v březnu a obecní rada ho jen vzala na vědomí. Zastupitelstvo o něm bude podle starostky jednat na konci května. "Osobně se mi záměr líbí, nedávno jsme přišla o psa, a kdybych mohla, určitě bych se s ním chtěla rozloučit důstojně," řekla starostka. Problémem je ale podle ní to, že místní lidé mají špatné zkušenosti z minulosti. "Je tu betonárka a obalovna, kde také slibovali, že život v obci nepoznamenají. Dnes stačí, aby se vítr obrátil, a všude je prach," řekla.

Autodrom měl být původně jen dráhou pro motokáry s příležitostným provozem, dnes je tam nějaká akce téměř denně a jezdí se tam i velké automobilové závody. "Lidé už žádné další podniky nechtějí," dodala starostka.

Areál, kde by mělo krematorium vyrůst, patří krajské akciové společnosti Silnice LK. "K žádné dohodě o pronájmu s panem Novákem nedošlo a v tuto chvíli ani neprobíhají žádná jednání, společnost Silnice LK veškerá jednání ukončila," sdělila dnes ČTK mluvčí společnosti Jitka Dvorská. Projekt podle ní nebyl dostatečně připravený a nemá potřebná povolení, navíc proti němu vznikla i petice. Rámcovou smlouvu na pronájem části areálu má navíc sousední autodrom, který plochy využívá jako zázemí při závodech. ČTK to řekl jeho ředitel Pavel Dušánek. Dodal, že v době akcí by bylo pro klienty krematoria obtížné se tam dostat. "Proti záměru samotnému nic nemám, nikdo s námi o něm ale nejednal," dodal Dušánek.

Společnost Noamy vznikla v roce 2010, už v roce 1999 ale Novák navrhl a nechal vyrobit první skleněnou urnu. Dnes firma vlastní sklářské studio a velkoobchod s exkluzivními urnami, které nabízí prostřednictvím 340 pohřebních služeb v zemi. Vlastní skleněné urny, umělecké sklo nebo svítidla naopak převážně vyváží do mnoha zemí Evropy, Kanady a USA. Loni k aktivitám přibyla i pohřební služba pro zvířata, která spolupracuje s více než 200 veterinárními klinikami. Do budoucna plánuje Novák i vlastní hřbitov pro zvířata, aby mohl klientům nabízet komplexní službu.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů