Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

BEZ PENĚZ Z UNIE. Kvůli výhradám Evropské komise proudí do projektů, které uspěly se žádostí o dotace, místo evropských peněz finance od českého státu.
Kde jsou s čerpáním těchto peněz největší potíže?
Některé programy se čerpají pomaleji nebo s problémy. To se týká ministerstev školství a životního prostředí a regionálního operačního programu Severozápad. Chystáme proto materiál, který identifikuje rizikové operační programy a navrhne změny. Už loni se ukázalo, že jsme měli pravdu, když jsme chtěli částečně změnit Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost, který řídí ministerstvo školství. Změny navrhneme i ministerstvům životního prostředí a dopravy.

Prodej solárních článků v Japonsku v loňském fiskálním roce vzrostl o 32,1 procenta na 1404 megawattů. K růstu přispěl hlavně zájem od majitelů domů díky státním subvencím. Vyplývá to z údajů Japonského svazu fotovoltaické energie.
V červenci má Japonsko zavést nový tarif výkupních cen. Jeho cílem bylo původně pomoci snížit spotřebu fosilních paliv, nově se však stal velmi důležitým nástrojem v energetické politice kvůli snaze Japonska snížit závislost na jaderné energii po loňské havárii v jaderné elektrárně Fukušima.
Solární články dovezené do Japonska měly na celkovém prodeji podíl 21,5 procenta. Vývoz solárních panelů za rok do konce března 2012 klesl o 13,2 procenta.
Svaz fotovoltaické energie zahrnuje přední japonské výrobce solárních panelů, jako jsou firmy Sharp, Kyocera, Panasonic a Mitsubishi Electric, i zahraniční výrobce, jako Suntech Power Holding, napsala agentura Reuters.

Co projedná vláda ve středu
6.
Informace o veřejné zakázce "Zajištění Národního koordinačního centra pro zajišťování národního a mezinárodního monitoringu zdravotního stavu lesů v rámci programů ICP Forests v roce 2012" podle usnesení vlády č. 158 ze dne 22. února 2010
č.j. 459/12
Předkládá: ministr zemědělství

EU chce snížit emise skleníkových plynů z letecké dopravy - Opatření EU ke snížení emisí skleníkových plynů z letecké dopravy vyvolaly protesty třetích zemí a reálnou hrozbu obchodní války. Od 1. ledna všechny letecké společnosti, provozující lety uvnitř EU, a všechny aerolinky, které přistávají nebo startují z letišť v EU, mají povinnost nakupovat emisní povolenky v rámci širšího unijního systému obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů ETS. Mnohé země mimo EU proti tomuto opatření brojí a chystají odvetu.
Opatření EU týkající se zhruba 4 tis. leteckých společností z více než 90 zemí se setkalo s tvrdou opozicí mnoha zemí mimo EU. Podle nich systém obchodování s emisními povolenkami (ETS) narušuje jejich suverenitu, jde proti leteckým dohodám a navíc přináší vysoké náklady. 22. února podepsalo 23 zemí, včetně USA, Číny a Ruska, v Moskvě prohlášení proti ETS. Čína už zakázala svým aerolinkám, aby se ETS účastnily, a Spojené státy a Rusko stejný krok zvažují. Tato skupina zemí dále vyhrožuje uvalením zvláštních poplatků na letecké společnosti z EU a požaduje, aby se o emisích z letectví jednalo prostřednictvím Mezinárodní organizace civilního letectví ICAO.

Podle nejnovějších odhadů, které o rok dříve, než jsou známy ofi-ciální údaje Eurostatu, uveřejnila Evropská federace výrobců obalového skla (FEVE), zůstává průměrná míra recyklace skla v Evropské unii 68 %. To znamená, že v roce 2010 bylo v celé Evropské unii odevzdáno do sběru 25 miliard lahví a sklenic. Recyklací skla bylo v EU v roce 2010 dosaženo těchto výsledků: ušetřilo se více než 12 mil. tun suro-vin (písku, sody, vápence) a do ovzduší nebylo vypuštěno přes 7 mil. tun CO2, což odpovídá odstranění 4 mil. aut z provozu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů