Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Přesnou kopii jedné ze soch moai z Velikonočního ostrova odhalili včera v Bohdalicích na Vyškovsku. Je vyrobena ze speciálního betonu a měří 3,5 metru. Do dvou let vznikne v režii sdružení Manner archeo-eko-park čítající dvacet soch. Moai budou vyprávět příběh o lidech z Velikonočního ostrova, kteří na něm kvůli stavbě soch vytěžili všechno dřevo, a zcela tak zničili celý svůj ekosystém.

Němci mohou podávat námitky k posudku o dopadech výstavby dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí až do 18. června, tedy o dva týdny déle, než bylo původně plánováno. S odvoláním na vyjádření českého ministerstva životního prostředí to oznámil partnerský úřad v německé spolkové zemi Sasku. Právě její obyvatelé stejně jako občané Bavorska, druhého německého regionu sousedícího s Českem, mohou studii už čtrnáct dní připomínkovat. Vyjádřit se mohli také ostatní sousedé Česka i tuzemské subjekty. Například rakouští odpůrci jaderné energie shromáždili přes 21 500 výhrad.

Návrh přísnějších předpisů pro demontáž lodí - Evropská komise navrhla koncem března nová pravidla, která mají zajistit, aby se evropské lodě recyklovaly jen v zařízeních, která jsou bezpečná pro zaměstnance a šetrná k životnímu prostředí. Každoročně se více než 1000 starých velkých obchodních lodí (například tankerů a kontejnerových plavidel) recykluje na šrot, ale mnoho evropských lodí skončí v nevyhovujících zařízeních na přílivových plážích v jižní Asii. V těchto zařízeních je většinou nedostatečná ochrana životního prostředí a chybějí bezpečnostní opatření nezbytná pro zpracování nebezpečných materiálů, které se nacházejí v lodích na konci životnosti. Mezi ně patří azbest, polychlorované bifenyly (PCB), tributylcin a ropné kaly. Důsledkem je vysoký počet úrazů, zdravotní rizika pro zaměstnance a značné znečištění životního prostředí.

Výmluvy, mlžení, paragrafy... Odměny úředníků zůstávají tajné
Podle soudu zákon nepřipouští výjimky: veřejné jsou platy všech zaměstnanců bez ohledu na funkci. "Platí to pro všechny příjemce veřejných peněz," potvrzuje i autor rozsudku, soudce Jiří Gottwald.
Jedním z přístupů úřadů je dělat, jako že tento rozsudek neexistuje. Mluvčí Českého báňského úřadu ve svém na stránku a půl dlouhém vyjádření vyjmenovává, co vše mají náměstci úřadu na starosti, a připojí v závěru i pozdrav "Zdař Bůh". Ovšem o konkrétních částkách platu a odměn nepadne i přes výslovnou žádost ani slovo.
Nebo naopak odpověď obsahuje čísel spoustu, byť žádné se netýká peněz. Jako když odpovídá mluvčí České inspekce životního prostředí. Doslova uvádí: "Všichni zaměstnanci jsou odměňováni a řídí se zákonem 262/2006 Sb., nařízením 564/2006 Sb. ve znění nařízení vlády č. 130/2009 Sb. a č. 381/2010 Sb., nařízením vlády 222/2010 Sb. a nařízením vlády č. 567/2006."

Stezka železné opony / EuroVelo 13 byla hlavním tématem letošní mezinárodní cyklojízdy s názvem Týden na kole, kterou v rámci projektu Zažít kraj vína a památek na kole organizovala Nadace Partnerství. Mezi 25. a 30. květnem se v pelotonu na 400km trase z dolnorakouského Gmündu do jihomoravských Vranovic vystřídalo celkem 50 cyklistů z ČR a Rakouska. Objevili se v něm i rakouští a čeští politici, kteří poprvé vyzkoušeli nově navrženou trasu stezky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů