Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bursík a Šremer: prestižní environmentální cena je letos jejich

Bursík a Šremer: prestižní environmentální cena je letos jejich

Cenu Josefa Vavrouška za konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj obdrželi letos od Nadace Partnerství a Nadace Charty 77 Martin Bursík a Pavel Šremer. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo u příležitosti Světového dne životního prostředí 7. června 2012 v rezidenci pražského primátora.
Většina kandidátů obdržela jednu nominaci, Martina Bursíka však nezávisle na sobě nominovalo hned 13 lidí. "Cenu Josefa Vavrouška obdržel za formulování a obhajování moderní politiky ochrany životního prostředí, prosazování energetických úspor a rozvoj obnovitelných zdrojů energie v České republice," uvádí ředitel Nadace PartnerstvíMiroslav Kundrata. "Bursíkem vyjednaná podpora Zelené úsporám nastartovala nebývalý zájem domácností o úspory energie, pomohla prolomit nedůvěru veřejnosti k těmto opatřením a v neposlední řadě přinesla i oživení našemu stavebnictví v době krize," doplnil Kundrata.
Druhým laureátem je biolog, bývalý poradce prezidenta Václava Havla pro životní prostředí a blízký spolupracovník Josefa Vavrouška Pavel Šremer. Oceněný byl za celoživotní práci v ochraně přírody a krajiny prosazování principů udržitelného rozvoje.
Celkem bylo na letošní Cenu Josefa Vavrouška navrženo 20 kandidátů z 9 krajů. "Vedle geologa nebo lesnického experta se sešlo také několik nominací na zástupce státní správy. Nechyběli mezi nimi ani pedagogové, sochař nebo aktivní 70letý zahradník," prozradil koordinátor Ceny Zbyšek Podhrázský z Nadace Partnerství.
Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa, který před 16 lety (19. března 1995) tragicky zahynul. "Získat Cenu Josefa Vavrouška je stejně tak prestižní jako obdržet Cenu Jaroslava Seiferta nebo Cenu Františka Kriegla," uzavírá předseda správní rady Nadace Charty 77 František Janouch. Výběr laureátů provádí každoročně jedenáctičlenná porota složená z odborníků, veřejně činných osobností a zástupců obou nadací.
Generálním partnerem Ceny Josefa Vavrouška je společnost Českomoravský cement, partnery jsou Inisoft, Rückl Crystal a.s., Enviros a Lahofer. Příloha: přehled všech nominovaných + informace, za co byli navržení
Kontakt:
Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství, 606 763 116, miroslav.kundrata@nap.cz
Zbyšek Podhrázský,koordinátor ceny, Nadace Partnerství, 737 712 893, zbysek.podhrazsky@nap.cz
Dosavadní laureáti a laureátky:
2010 - Martin Říha (kraj Praha)
2009 - Vladimír Buřt (Ústecký kraj) a manželé Adri van Westerop (in memoriam) a Raymond Aendekerk (Lucembursko)
2008 - Miroslava Knotková (Zlínský kraj) a Antonín Buček (Jihomoravský kraj, Brno)
2007 - Ivan Dejmal (in memoriam) a Miroslav Janík
2006 - Karel Hudec a Pavel Franc
2005 - Jan Bouchal (in memoriam), Yvonna Gaillyová
2004 - Bohuslav Blažek (in memoriam), Hana a Jiří Kulichovi
2003 - Svatomír Mlčoch
2002 - Ivan Rynda
2001 - Jan Jeník
2000 - Ĺubica Trubíniová a Aleš Máchal
1999 - Igor Míchal
1998 - Hana Librová
1997 - Eliška Nováková
1996 - Mikuláš Huba a Erazim Kohák

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů